Balkán mrzne, doprava na Dunaji se zastavila

Bělehrad - Západní Balkán sužují největší mrazy této zimy. Další čtyři oběti mrazů dnes hlásí v Bosně a Hercegovině, dva lidé zemřeli v Černé Hoře a jeden člověk v Srbsku. Tam kvůli úsporám energie omezují dodávky elektrického proudu velkým podnikům. Na další vlnu mrazů a sněžení se připravuje Itálie. Polské úřady vyzvaly motoristy, aby nevjížděli na zamrzlá Mazurská jezera.

Na západním Balkánu padlo od minulého týdne za oběť mrazům 32 lidí, z toho 13 v Srbsku, 11 v Bosně a Hercegovině, tři v Chorvatsku, tři v Černé Hoře a po jednom v Makedonii a Albánii. V Bosně v Mostaru je už třetí den bez elektřiny 15 tisíc domácností. Ve městě Sokolac klesla teplota až na minus28 stupňů Celsia. V bulharském městě Vidin na Dunaji dnes teplota dokonce klesla na minus 28,6 stupně.

V Srbsku, Chorvatsku, Bosně, Makedonii, Černé Hoře a v Albánii je celkem 70 tisíc lidí, tedy zhruba 25 tisíc domácností, odříznuto od světa ve vesnicích postižených sněhovou kalamitou.   

Lodní doprava na téměř zcela zamrzlém Dunaji byla zastavena. Srbské úřady omezily dodávky proudu podnikům, které spotřebují velké množství elektřiny, ale přitom nemají strategický význam. Tenčí se i zásoby zemního plynu. Stačí jen na 20 dnů, uvedl ředitel státní srbské plynárenské společnosti Dušan Bajatović.

Mrazy v Římě
Zdroj: Andrew Medichini/ČTK/AP

Na další vlnu mrazů a sněžení se připravuje Itálie, kterou zaskočil vpád zimního počasí koncem minulého týdne. Vyžádalo si tam už životy 43 lidí a armáda doposud nezpřístupnila některé vesnice odříznuté od světa až třímetrovou vrstvou sněhu. V Římě napadlo až 30 centimetrů sněhu, nejvíc za posledních 27 let.
   
V Polsku policie varuje před vjížděním s automobily na zamrzlé hladiny Mazurských jezer. Po dvou týdnech mrazů je na nich zhruba 20 centimetrů silný led. V uplynulých dnech se několik motoristů zúčastnilo improvizovaných závodů na ledě. Minulý týden se na jednom z jezer propadl se svým vozem rybář, jenž si chtěl přes zamrzlou hladinu zkrátit cestu domů. Muži se podařilo protáhnout okénkem automobilu a zachránit se. 

Mrazy v Rumunsku
Zdroj: ČTK/AP/Vadim Ghirda

Pravděpodobně nejvíce mrazivá vlna zasáhla Ukrajinu, kde si zatím vyžádala 135 obětí. Desítky mrtvých však hlásí také Polsko a Rumunsko. Dohromady je obětí mrazů v Evropě kolem 500.
   
Naopak mnozí Nizozemci by nyní možná východoevropské mrazy potřebovali. Už to vypadalo, že tuto neděli bude možné po letech uspořádat tradiční bruslařský maraton na zamrzlých kanálech 11 měst Fríska. Pořadatelé však dnes oznámili, že akce se pravděpodobně nebude konat, protože led je na mnoha místech příliš tenký.

Francie, obzvlášť Bretaň a jih země, nebyla na mrazivé počasí připravena. V zemi se nejčastěji mluví o situaci bezdomovců. Řada charitativních organizací jim pomáhá a lidé bez domova nalézají úkryt třeba v tělocvičnách. Francouzská ministryně zdravotnictví bezdomovcům doporučila, aby „v mrazech zůstali doma“. Nešťastný výrok se stal terčem kritiky zejména na sociálních sítích.

Bezdomovci se zahřejí v nevěstinci

Mrazy vyvolaly velkou vlnu solidarity v Rakousku.  Jeden z vídeňských veřejných domů nabídl nocleh bezdomovcům. Majitel tvrdí, že obchody váznou, protože zákazníci odjeli s rodinami na dovolenou na hory, nabídl proto deset volných pokojů potřebným. „Byla by škoda, kdyby pokoje zůstaly prázdné. V takové zimě by opravdu nikdo neměl zůstat spát venku,“ tvrdí Peter Laskaris. Bezdomovci budou mít na každém pokoji postel a sprchu, ložní prádlo a dostanou k jídlu polévku.

Nebývale chladné počasí nesužuje v těchto dnech jen Evropu a země na severu Afriky. Podle afghánských meteorologů se s největší zimou za posledních 15 let potýká i hlavní město Afghánistánu Kábul. Teploty v metropoli klesly k minus 16 stupňům, což je o stupeň víc než 15 let starý rekord. Mrazům padlo za oběť již přes 30 lidí, z čehož většinu představují malé děti žijící v uprchlických táborech.