Připravovali útok na londýnskou burzu, půjdou do vězení

Londýn – Devět Britů bylo dnes odsouzeno do vězení za to, že připravovali teroristický útok na londýnskou burzu. Tři z nich budou za mřížemi nejméně osm let. Islamisté chtěli na toalety na burzách umístit bombu. Všichni byli zadrženi v prosinci 2010 v Londýně, v Cardiffu ve Walesu a ve Stoke-on-Trent v centrální Anglii.

Čtyři z islamistů - Mohammed Chowdhury, Shah Rahman, Gurukanth Desai a Abdul Miah - se přiznali, že plánovali zaútočit na londýnskou burzu. Další dva přiznali méně závažné trestné činy. Podle soudce jsou ale všichni obžalovaná islamisté nebezpeční a odsoudil je k trestům vězení od pěti do 16 let. A to i když nestihli svoje plány uskutečnit.

Odsouzení islamisté kromě útoku na londýnskou burzu chtěli financovat i teroristický výcvikový tábor v Pákistánu. Údajně také plánovali teroristický útok podobný tomu v Bombaji v roce 2008, kdy pákistánští ozbrojenci zabili celkem 166 lidí. 

Obžalovaní, kterým je mezi 20 a 30 lety, se inspirovali učením extremisty Anvara Avlakího. Tohoto Američana jemenského původu napojeného na síť Al-Káida usmrtily podle médií Spojené státy loni v Jemenu.