Američtí vojáci se vyfotili před vlajkou se symboly SS

Kábul - Armádu Spojených států zasáhl další afghánský skandál. Desítka odstřelovačů námořní pěchoty se v roce 2010 vyfotila s vlajkou připomínající symboly nacistických SS. Vojáky trest nečeká, protože u své jednotky už nejsou. Písmena SS prý nespojovali s nechvalně proslulými Hitlerovými jednotkami, ale měla znamenat „scout snipers“, tedy odstřelovači-průzkumníci.

„Použití symbolů SS je nepřijatelné a námořní pěchota celý problém vyřešila,“ uvedl v prohlášení Upton. Neupřesnil ale, jaké kroky armáda podnikla. Podle něj vojáci z fotografie, která byla umístěná na internetu, již nejsou u své jednotky. Snímek byl pořízen v září 2010 v afghánské oblasti Sangín.

Vojáci NATO
Zdroj: ČT24

Tammy Gilliesová, organizace Anti-Defamation League bojující proti antisemitismu:

„Vybízí to k nenávisti a my bychom měli mít na námořní pěchotu vyšší morální požadavky.“

Mluvčí základny Camp Pendleton Mark Oliva doplnil, že na fotografii byl v listopadu upozorněn generální inspektor prvního expedičního sboru námořní pěchoty. Ten zjistil, že vojáci na snímku se prý nechtěli identifikovat s nacistickými jednotkami a že SS na vlajce mělo znamenat „scout snipers“ (průzkumníci odstřelovači). I tak je to podle Olivy nepřijatelné. „Vyšetřování dospělo k závěru, že tam nebyl žádný rasový motiv, žádný zlý úmysl. Neuvědomili si, co dělají,“ dodal Oliva.

Z fotky pořízené v září 2010 v jižním Afghánistánu se chce pěchota poučit a použít ji k výchově vojáků, aby věděli, co nacistická symbolika znamená. „Je politováníhodné vidět příslušníky námořní pěchoty, jak se ztotožňují s něčím, co je spojované s nacismem a rasismem,“ prohlásil Oliva.

Reportáž Tomáše Eyema (zdroj: ČT24)

Podobný skandál řešila česká armáda v roce 2009, když se ukázalo, že dva vojáci v Afghánistánu nosili na helmách znaky jednotek SS. Oba byli propuštěni a ministerstvo obrany vydalo příručku s návodem, jak můžou velitelé zakázané symboly poznat.