Malý Číňan nahý v mrazu – týrání, nebo rodičovská výchova?

New York – Obrovský poprask na sociálních sítích vyvolalo video čínských turistů v New Yorku. Čtyřletého chlapce na něm nutí skoro nahého běhat po sněhu a lehat si do závějí. Tisíce lidí si stěžují na týrání dětí. Rodiče ale tvrdí, že taková výchova je normální a jejich syna zbavila zdravotních problémů.

Incident se odehrál při návštěvě rodiny v New Yorku během oslav lunárního Nového roku. Sněhové závěje a mráz, že by psa nevyhnal, bylo minus 13 stupňů Celsia. Čtyřletý chlapec přesto musel ven, a to jen v bačkorách a ve spodním prádle. Jeho pláč rozzuřil tisíce amerických rodičů. Jenže podle otce se chlapec narodil nedonošený s podezřením na mozkovou obrnu. A jen díky cvičení a otužování je v pořádku. „Každý den musí ujít alespoň tři kilometry a už od malička se celou zimu sprchuje jen studenou vodou,“ popisuje otec.

 
Taková výchova je ale pro dnešní Američany nepřípustná. Když jim návrat k drsnějším metodám nedávno doporučila spisovatelka Amy Chuaová, dostala stohy kritických dopisů a dokonce výhrůžek smrtí. „Myslím, že rodiče na západě se mnohem víc bojí o psychiku a sebeúctu svých dětí, zatímco Číňani a imigranti od nich vyžadují sílu,“ říká Amy. 

Ta ve svém bestselleru Bojová píseň tygří matky (Battle Hymn of the Tiger Mother) popsala ze západního pohledu přehnaně přísnou výchovu svých dvou dcer a pokusila se vysvětlit kouzlo úspěchu čínských matek, kterým se daří vychovávat veleúspěšné vědce či hudební virtuózy.   

„Když starý orel učí své mladé, vezme orlí mláďata na okraj z útesu a bije je a strká do nich, aby je přiměl používat křídla. Domnívám se, že pomáhám svému synovi stejným způsobem – nutím ho překonávat hranice a překračovat jeho vlastní očekávání,“ komentuje to otec „malého otužilce“. 

Potvrzují to třeba i tréninky čínských dětských gymnastů. Tvrdá příprava sice nese plody v podobě olympijských medailí. Honba za úspěchem ale na práva dětí podle západního střihu moc nehledí. Malí gymnasté navíc riskují mnohem víc než nedobrovolný newyorský otužilec. Pokud se při tréninku zraní nebo dokonce ochrnou, škola se jich zbaví. A na odškodné nebo zaplacení léčebných výloh nemají žádný nárok.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)