Syrská armáda útočila v Homsu, Američané ji pozorovali satelitem

Damašek/Washington – Americká komerční společnost DigitalGlobe Inc., zabývající se družicovým sledováním Země, zveřejnila fotografie zachycující údajně syrské tanky a další obrněná vozidla v syrském městě Homs, které je jednou z bašt odporu proti syrské vládě. Snímky byly pořízeny v pátek brzy ráno tamního času dvěma satelity ve výšce asi 772 kilometrů nad Zemí. V Homsu nadále pokračují boje, vládní síly dnes zahájily další útok, který byl podle očitých svědků nejsilnější za poslední týden. Zahynulo při něm šest lidí.

Palba vládních sil směřovala na obytnou čtvrť Bábá Amr, která byla vystavena minometným a raketometným útokům během celého uplynulého týdne. Dnes jeden z granátů zasáhl i obytný dům, v němž zahynuli nejméně čtyři lidé včetně pětapadesátileté ženy.

Kromě Sýrie se vyskytly konflikty Asadových příznivců a odpůrců také v sousedním Libanonu. Na severu země nedaleko hranic se Sýrií došlo ke krvavé potyčce, kdy zemřeli dva lidé, dalších dvanáct utrpělo zranění. Libanonská armáda začala v oblasti zabavovat zbraně, aby předešla dalším konfliktům.

Činnost syrské armády zatím zaznamenaly i satelity firmy DigitalGlobe Inc. Její analytik Stephen Wood řekl, že snímky oproti situaci před 24 hodinami ukazují vzestup vojenské činnosti v Homsu a v jeho okolí. Město podle něj vypadá opuštěné a snímky ukazují, že v ulicích je jen velmi málo vozů. Na některých fotkách se prý obrněné vozy nacházejí blízko obytných domů.

USA: Za výbuchy v Sýrii stála al-Káida

Podle amerických médií zjistily výzvědné služby Spojených států, že exploze v Damašku a Halabu byly dílem irácké odnože teroristické sítě al-Káida. Při třech atentátech zahynuly desítky lidí, výbuchy přispěly ke zvýšení napětí mezi vládou prezidenta Asada a jeho oponenty. Zatímco vláda uvedla, že se jednalo o teroristické útoky financované a inspirované ze zahraničí, podle opozice je inscenovala sama vláda, aby mohla zesílit represi. Výzvědné služby Spojených států nyní došly k závěru, že všechny tři atentáty v Sýrii osobně naplánoval Egypťan Ajmán Zavahrí, který po smrti Usámy bin Ládina převzal velení al-Káidy.

Celkem prý v pátek v zemi podle aktivistů zahynulo 72 lidí. Kromě obětí z Homsu jsou mezi nimi také mrtví po dvou útocích ve druhém nejdůležitějším syrském městě Halab, které se dosud k protivládním protestům nepřipojovalo. Damašek toto násilí podobně jako řadu dřívějších násilných incidentů během 11 měsíců trvajícího povstání připsal teroristům. Podle televize Al-Džazíra ale chtěla vláda prezidenta Bašára Asada hlavně odvrátit pozornost od masakrů v Homsu.   

DigitalGlobe prodává satelitní snímky a jejich analýzu klientele zahrnující i americkou armádu. Firma disponuje třemi satelity a buduje čtvrtý. V prosinci zveřejnila údajně první snímky nové čínské letadlové lodi při jejích testech ve Žlutém moři.

Boje v Sýrii neustávají (zdroj: ČT24)