Argentina: Ponorka na Falklandech má jaderné zbraně

Londýn – Britská ponorka, která připlula do oblasti Falklandských ostrovů, je podle argentinského ministra zahraničí Héctora Timermana plavidlem třídy Vanguard vyzbrojeným střelami s jadernými hlavicemi. Argentinská vláda zdůraznila, že se jedná o porušení dohody zakazující jaderné zbraně v Jižní Americe, kterou Velká Británie podepsala. Buenos Aires se proto otázalo Londýna, zda skutečně ponorka nese jaderné zbraně, Británie však zatím nereagovala.

Na Falklandy už dříve připlula britská válečná loď a dorazil také princ William. Argentina si ostrovy i 30 let po prohrané válce stále nárokuje. Její představitelé ale zdůrazňují, že tentokrát se nechystají k boji. Ministr zahraničí Timerman naopak uvedl, že jeho země přijala nabídku generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna na zprostředkování.

Falklandské ostrovy, které leží asi 460 kilometrů východně od argentinských břehů, převzala Argentina v roce 1820 z titulu nástupnictví po Španělsku a Britové je ovládli v roce 1833. Roku 1982 se Argentina ostrovů, jejichž obyvatelstvo se hlásí k Británii, zmocnila. Následnému britskému protiútoku však argentinské síly neodolaly, Falklandy tak zůstávají britské.