Írán oznámí velké úspěchy v jaderném programu

Teherán – Írán chce brzy oznámit několik „velmi důležitých“ úspěchů v jaderném programu islámské republiky. Současně chce informovat o několika nových jaderných projektech. Ve svém projevu ke 33. výročí islámské revoluce to řekl íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád.

Podrobnosti o úspěších a projektech, o nichž chce v nejbližších dnech promluvit, zatím prezident Ahmadínežád neřekl. „V příštích dnech bude svět svědkem íránského oznámení o velmi důležitých a velmi podstatných jaderných úspěších,“ oznámil pouze. Hovořil k mnohatisícovému shromáždění v Teheránu věnovanému 33. výročí revoluce, která přivedla k moci radikální muslimské duchovní. Podle oficiálních zpráv se dnes podobné demonstrace konají ve všech větších íránských městech a účastní se jich statisíce lidí.

Na shromáždění promluvil také předseda vlády Pásma Gazy Ismáíl Haníja. V projevu zdůraznil, že hnutí Hamas, k jehož představitelům Haníja patří, nikdy neuzná Izrael. „Boj Palestinců bude pokračovat až do osvobození celé Palestiny a celého Jeruzaléma a do návratu všech palestinských uprchlíků do vlasti,“ řekl Haníja.

Írán je dlouhodobě kritizován a vystaven tvrdým mezinárodním sankcím za svůj neprůhledný jaderný program. Ujištění Teheránu, že obohacování uranu slouží výhradně pro potřeby íránské energetiky a zdravotnictví, západní země zpochybňují a obviňují Írán z vývoje atomové bomby.