Hlasování o úsporách doprovází střety v ulicích Atén

Atény – Přípravu večerního hlasování řeckého parlamentu o nových drastických úsporách provázely střety s policií v blízkosti vládní budovy. Agentura AFP hovoří až o 80 tisícovkách demonstrantů, což by znamenalo největší akci od začátku protestu. Vláda chce předlužené zemi zajistit slíbený druhý záchranný úvěr ze zahraničí, ale musí podstoupit nepopulární a drastické změny v podobě nových zákonů.

Střety v Aténách propukly okolo 18:00 místního času, když asi stovka protestujících začala před parlamentem vyjadřovat svůj odpor pomocí kamenů a zápalných lahví. Policie proti nim zasáhla slzným plynem a ohlušujícími granáty a shromáždění rozehnala.

Většina z demonstrantů prý po policejním zásahu místo opustila, menší skupinky ale pokračovali ve střetech s policií v centru hlavního města. Zapáleno bylo nejméně pět budov. Podle agentury Reuters bylo zraněno 14 demonstrantů, kteří museli být převezeni do nemocnice. Dalších nejméně 50 lidí bylo ošetřeno na místě kvůli problémům s dýcháním způsobeným slzným plynem. Zraněno bylo také nejméně osm policistů.

Poslanci se mezitím uvnitř budovy připravují na klíčové hlasování. O jeho důležitosti se zmiňoval premiér Lukas Papadimos, který varoval před ekonomickým chaosem, pokud by poslanci opatření odmítli.

Němci nechtějí sypat eura do bezedné díry

Německo vyzvalo Atény, aby radikálně změnily přístup k řešení dluhové krize, pokud si přejí zůstat v eurozóně. „Řecké sliby pro nás již nejsou dostatečné,“ řekl v rozhovoru pro dnešní vydání listu Welt am Sonntag německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Podle něj ukazují průzkumy veřejného mínění, že většina Němců je ochotná Řecku pomoci, je ale nutné, aby to nebyla „bezedná díra“.