Zahraniční lékaři zhodnotí zdravotní stav Tymošenkové

Kyjev – Tým kanadských a německých lékařů dorazil na Ukrajinu. V charkovské věznici má vyšetřit vězněnou ukrajinskou expremiérku Juliji Tymošenkovou. Generální prokuratura chce, aby je doprovodili ukrajinští experti, Tymošenková je ale proti. Zahraniční lékaři už předem odmítli Ukrajině okamžitě sdělit závěry prohlídky. Zástupci Mezinárodního červeného kříže na Ukrajinu zatím nepřijedou, ale účast na lékařském vyšetření neodmítli.

Podle ukrajinské prokuratury se dnes konala mnohahodinová porada mezinárodního lékařského konzilia se zástupci ukrajinské vězeňské služby. Kanadsko-německý tým poté podepsal protokol, podle něhož budou posouzení zdravotního stavu Tymošenkové přítomni i ukrajinští lékaři. „Podle ukrajinských zákonů léčba nemocných vězňů probíhá uvnitř nápravného zařízení pod dozorem místních lékařů,“ uvedla v oficiálním prohlášení vězeňská služba. K vyšetření odsouzené v ženské věznici v Charkově chtějí lékaři přikročit v úterý.

Generální prokuratura pomohla při organizaci práce mezinárodního lékařského týmu, který má provést nezávislé vyšetření, stanovit diagnózu a v případě nutnosti i poskytnout léčení Tymošenkové.

Pavel Máša, bývalý velvyslanec na Ukrajině:

„Jde o vstřícné gesto Kyjeva vůči Západu. Kanadští lékaři ji vyšetří na její žádost. Zřejmě se přitom jedná o kanadské Ukrajince. Především má ale vyšetřování vést německý odborník na problémy s páteří a ploténkami.“

Žádost o naléhavé kontrolní vyšetření dnes adresoval skupině zahraničních lékařů i další vězněný opoziční politik, blízký spolupracovník Tymošenkové a bývalý ukrajinský ministr obrany Valerij Ivaščenko. Ve vězení je od srpna 2010, kdy byl obviněn z překročení úředních pravomocí. Stěžuje si na prudké zhoršení zdravotního stavu, ale stejně jako Tymošenková pomoc ukrajinských doktorů odmítá.

Tymošenková byla loni v říjnu odsouzena k sedmi letům vězení za podpis údajně nevýhodné smlouvy o dodávkách ruského plynu v roce 2009. Odsouzená, která je ve vazbě od loňského srpna, si dlouhodobě stěžuje na trýznivé bolesti páteře, které jí znemožňují chůzi. Kontakt s ukrajinskými lékaři odmítá a své věznění označuje za politický útok režimu.

Julija Tymošenková zdraví své příznivce z vězení
Zdroj: ČTK/AP/Tymoshenko Press Service

Dostane se Tymošenkové péče v nemocnici?
   
Podle některých ukrajinských komentátorů by zdravotní prohlídka Tymošenkové mohla být předstupněm k jejímu převezení do civilní nemocnice.

Oleksandr Tymošenko, manžel vězněné expremiérky, v dnešním rozhovoru pro ukrajinskou televizi řekl, že jeho žena z Ukrajiny neodjede, i kdyby byla z vězení propuštěna. Tymošenko žije v České republice, kde počátkem letošního roku obdržel azyl. Sám se do své vlasti nechystá; tvrdí, že by byl „hned po příjezdu stoprocentně zatčen“. Cestu zpět na Ukrajinu Tymošenko podmiňuje mocenskou změnou v Kyjevě.