Washington povolil svatby homosexuálů, New Jersey k tomu má nakročeno

Trenton (New Jersey, USA) - Senátoři New Jersey dnes schválili návrh zákona, který má legalizovat sňatky homosexuálů v tomto státu. Ve čtvrtek zřejmě návrh schválí i druhá komora tamního parlamentu, nicméně guvernér Chris Christie už dříve oznámil, že hodlá normu vetovat. Senát o legalizaci sňatků homosexuálů rozhodoval už před dvěma lety, kdy ho zamítl. Sňatky homosexuálů naopak povolil stát Washington.

Svatby homosexuálů jsou legální v amerických státech New York, Connecticut, Iowa, Massachusetts, New Hampshire, Vermont a v metropoli Washington D.C. Dnes se k nim připojil i stát Washington, kde zákonnou úpravu minulý týden schválil parlament a dnes jej podepsala guvernérka Christine Gregoireové. Zákon vstoupí v platnost až počátkem června. Odpůrci normy ale upozorňují, že se pokusí v listopadu uspořádat referendum, které by zákon zrušilo.

Pro návrh se zákonodárci státu Washington vyslovili den poté, co federální odvolací soud v San Francisku rozhodl, že zákaz sňatků osob stejného pohlaví, který schválili obyvatelé amerického státu Kalifornie v referendu, je neústavní.

Telefonát Igora Lukeše (zdroj: ČT24)

Newjerseyský guvernér Christie v lednu prohlásil, že podporuje současné zákony v New Jersey, které umožňují gayům a lesbám uzavřít registrované partnerství poskytující homosexuálním párům stejná práva jako manželství. Odmítá ale změnu zákona o manželství. Navrhl nicméně, že by se o možnosti uzavírat homosexuální sňatky mohlo konat referendum. To ale odmítají aktivisté obhajující práva homosexuálů. Podle jejich vyjádření by o ochraně občanských práv nemělo rozhodovat všelidové hlasování.