Ruští výrostci poházeli v parku u Moskvy až 27 mrtvol

Moskva - Až sedmadvacet lidských životů má podle ruských vyšetřovatelů na svědomí banda mladistvých, která řádila ve městě Balašicha u Moskvy. Na přelomu let 2010 a 2011 měla skupina čtrnáctiletých až šestnáctiletých výrostků doslova zavalit mrtvolami dva městské parky nalézající se mezi soudem a prokuraturou. Napsal to list Kommersant, který dnes informoval o vyšetřování. Policie mladíky zatím obvinila ze šesti vražd, prokázat jim ale chce ještě 21 dalších. Vzhledem k věku jim nicméně hrozí maximálně deset let vězení.

Vše prý začalo v dětské školce Sinička, kde se po večerech scházeli místní mladíci, z nichž dva potomci místních gangsterů, kuchařský učeň a žák osmé třídy vytvořili bandu. Právě za školkou začíná městský park a lesopark, přes které přicházejí do města cestující z vlakového nádraží. Oběti z jejich řad banda přepadala po školním vyučování a před domácí večerkou. Všichni chlapci totiž pocházeli z „problematických“ rodin a jako takové je vedla v patrnosti komise pro nezletilce, a tak si nemohli dovolit absence ve škole či pozdní příchody domů, aby nevzbudili nežádoucí pozornost.

Park ve městě Balašicha, kde vraždil gang ruských výrostků
Zdroj: ČT24

Výrostci si obvykle vybrali osamělého, solidněji působícího cestujícího, požádali ho například o cigaretu, ale pak jej nečekaně uhodili do hlavy. Pokud oběť spadla, ukopali ji k smrti, nebo ji ubodali noži a okradli. Banda žádné autority neuznávala - troufla si i na čtyřicátníka, který podle policejních záznamů patřil ke známému zločineckému gangu a většinu života strávil za mřížemi. Mladíkům, žadonícím o drobné, nabídl padesátirublovou bankovku, ale nevykoupil se: pobodané tělo se našlo ve sněhu, pár set metrů od budovy soudu.

Reportáž Pavla Vondry a Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Výrostci nakonec přešli k přistěhovalcům   

Mladíci se podle vyšetřovatelů posléze nadchli pro nacionalistickou ideologii, možná pod vlivem nového člena, fotbalového fanouška, či překupníka, který odebíral mobilní telefony, hodinky a šperky ukradené obětem, nebo pod vlivem extremistických webů. Každopádně si banda za oběti začala vybírat přistěhovalce z Kavkazu a Střední Asie, přepadení si po vzoru skinheadů nahrávala na mobilní telefony a zveřejňovala na internetu, včetně záznamu, jak si oběť nejprve musela v parku vykopat vlastní hrob.
   
Tou dobou místní a oblastní úřady již pátraly po pachatelích, protože v parcích už celý podzim a začátek zimy nalézaly mrtvoly. Policejní správa při pátrání po pachatelích zmobilizovala i bývalé policisty a právě kombinovaná hlídka odhalila první pachatele, kteří následně udali i další členy bandy. 

Mladíky tresty nezajímají - jsou nezletilí

Šestice mladíků byla zatím obviněna ze spáchání šesti vražd, jakkoli jim vyšetřovatelé přičítají všech 27 mrtvol nalezených v parku. To ale má dokázat další vyšetřování. Obvinění však vědí, že jim jako nezletilcům hrozí nejvýše deset let vězení. „Je mi to jedno, jaký trest dostanu, hlavně, že v mém životě byli minus čtyři chačové (Kavkazané),“ napsal ve vazbě jeden z obviněných v zachyceném motáku.