Homs pod palbou - na Syřany dopadaly dvě rakety za minutu

Damašek - Syrské město Homs bylo dnes ráno vystaveno nejsilnějšímu bombardování provládních sil za pět dní. Podle agentury AFP to uvedli aktivisté. Hlavním terčem se za úsvitu podobně jako v minulých dnech stala čtvrť Bábá Amr. „Průměrně dopadají dvě rakety za minutu,“ řekl AFP šéf syrské organizace na ochranu lidských práv Ramí Abdar Rahmán. Bombardování bylo hlášeno i ze sousedního města Rastanu. Saúdská Arábie prý varovala syrský režim, že má poslední tři dny na to, aby s ofenzivou skončil, jinak bude čelit vojenské intervenci.

Podle místního aktivisty je situace v Homsu tragická. "Jsou tu těhotné ženy, lidé s
onemocněním srdce, cukrovkou a především zranění, které není možné evakuovat," citovala jej AFP. V pondělí večer prý tři aktivisté do města přivezli auto s chlebem či léky. Vůz ale zasáhl granát a všichni shořeli.

Členové další aktivistické organizace televizi Al-Arabíju informovali o údajných masakrech spáchaných prý v pondělí syrskými silami na neozbrojených civilistech v Rastanu. V Bábá Amru prý provládní síly mířily i na vozy s lidmi prchajícími před násilnostmi. Množství lidí včetně žen a dětí přitom zemřelo. Sýrie zakázala působení zahraničních novinářů v zemi a
zprávy aktivistů nelze ověřit.

Mrtví v Sýrii
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Jednu z bašt protivládního povstání Homs ve střední Sýrii armáda bombarduje od 4. února. Od té doby zde zahynulo více než 500 lidí. Bábá Amr byla ostřelována minulý týden i v pondělí. Boje byly ten den hlášeny i v sousedním městě Rastan a na dalších místech, uvedla opozice.

Podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga není vyslání mezinárodních jednotek do Sýrie zatím na pořadu dne. S italským ministrem zahraničí v Římě se shodl, že teď má hlavní iniciativu Liga arabských států a záleží na tom, co se jí podaří vyjednat v Radě bezpečnosti OSN.

Saúdská Arábie chce údajně v Sýrii zasáhnout

Libanonská média píší, že Saúdská Arábie se nabízí s vysláním vojáků. Není ovšem jisté, zda v rámci mírových sil nebo na vlastní pěst. Ke konfliktu stále víc přispívají sunnitští extremisté. Deník The New York Times přišel se zajímavou zprávou, že Iráčané nyní zasílají zbraně zpět do Sýrie, aby rebelové mohli bojovat proti vládě.
   
Syrské opoziční síly bojují proti režimu prezidenta Bašára Asada už téměř rok. Krvavé nepokoje v syrských městech si podle neoficiálních údajů OSN vyžádaly kolem 5 400 mrtvých. Režim tvrdí, že bojuje proti teroristickým skupinám.

Telefonát Břetislava Turečka (zdroj: ČT24)