Svatý Valentýn ve světě: Líbání, svatby a demonstrace

Pataya – Svátek svatého Valentýna v Thajsku oslavili jak jinak než polibkem. A ne ledajakým. Ty nejodvážnější páry soutěžily v letovisku Pataya o nejdelší polibek. Jídlo a pití mohli přijímat jen brčkem. Všechny nakonec předčil mužský pár, který stanovil nový světový rekord, líbal se 50 hodin, 25 minut a jednu sekundu.

V Manile na Filipínách se rozhodly oženit desítky policejních párů. Svatbu na Valentýna pro ně uspořádal místní okrsek. Na ostrovech je svatba dost drahá a mnoho policistů si ji nemůže dovolit. 

Ne všude ale svatého Valentýna vítají. V Pákistánu islámské aktivistky vyjádřily svůj odpor proti tradici svátku. Podle nich je nemorální a kazí mladé muslimy. „Valentýn nemá žádnou spojitost s islámem. Chci využít této příležitosti a odsoudit vulgárnost a nemorálnost, která se šíří ve jménu svatého Valentýna,“ říká Mehnaz Kanwalová. 

V západních evropských městech je svátek Valentýna už tradiční příležitostí pro obchodníky. V Belgii nemůže chybět čokoláda a bonboniéra, v Holandsku má jedna z největších světových burz květin dvojnásobnou tržbu.

Valentýnské oslavy ve světě (zdroj: ČT24)