Putina soudí ve fiktivní reportáži za zpronevěru a terorismus

Moskva – Bývalý premiér Vladimir Putin byl zatčen a čelí před soudem obviněním z terorismu a ze zpronevěry. Nejmocnějšího ruského politika soudí stejný soudce, který už poslal za mříže jeho protivníka, někdejšího ropného magnáta Michaila Chodorkovského. To je námět fiktivní reportáže, kterou si na YouTube pustilo několik milionů diváků. „Politická satira se těsně přiblížila černému humoru,“ usoudil server NEWSru. Ve skutečnosti klip prezentuje film natočený podle knihy zběhlého agenta Alexandra Litviněnka.

„Doslova před třemi hodinami eskorta dovedla bývalého premiéra k soudu. Mluvčí soudce Viktora Danilkina vysvětlila situaci oznámením, že dnes začalo čtení rozsudku….,“ tvrdí se v „reportáži“ ze soudní síně, kde se v zamřížované kleci pro obviněné, což je u ruských soudů běžná praxe, ocitá muž podobný premiérovi. Souzen je prý za „zpronevěry státního majetku ve zvláště velkém rozsahu“, „finanční machinace“ a „překročení služebních pravomocí“. Následující den má následovat verdikt za „hlavní bod obvinění: organizování teroristických útoků s cílem zastrašit obyvatelstvo a ovlivnit státní úřady“.

Reportáž Pavla Vondry a Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

„Putin Vladimir Vladimirovič, občan Ruské federace,“ odpovídá na dotaz soudce fiktivní premiér slovy, která si autoři fikce „vypůjčili“ ze skutečné reportáže o účasti manželů Putinových na předloňském sčítání obyvatelstva.

Nového prezidenta budou Rusové volit 4. března a hlavním favoritem je opět Putin, který vládl v Kremlu už v letech 2000 až 2008, než se kvůli omezením v ústavě musel na čtyři roky přestěhovat „jen“ do čela vlády. Nový šéf státu bude nově volen na šest let.

Podle NEWSru je fiktivní reportáž reklamou filmu Atentát na Rusko (Blowing up Russia), natočeného podle knihy zběhlého důstojníka ruské tajné služby FSB Alexandra Litviněnka, obviňujícího někdejší chlebodárce a Putina z krvavých atentátů v ruských městech v roce 1999. Litviněnko byl později v londýnském exilu otráven. Film dosud nebylo možné v Rusku promítat, v příštích dnech má však vyjít na DVD.