Na podvýživu každou minutu umírá pět dětí

Řím – Půl miliardě dětí hrozí, že se u nich v příštích patnácti letech projeví fyzické a mentální poruchy způsobené podvýživou. Uvedla to organizace Save the Children. Ta chce využít blížící se olympiádu v Londýně k uspořádání světového kongresu o boji proti hladu a podvýživě.

Podle organizace Save the Children na chronickou podvýživu každou minutu umírá pět dětí na celém světě. Půl miliardě dětí prý kvůli nedostatku jídla v dalších 13 letech hrozí trvalé zdravotní následky. Přetrvávající hlad může vést k poškození mozku nebo ke změnám v tělesné stavbě. Pokud zůstane chronická podvýživa bez odezvy, může do roku 2025 tělesným nebo mentálním postižením trpět 450 milionů dětí. 

Agentury OSN proto žádají na pomoc africkým zemím, které trpí hladomorem, finanční pomoc. „Potřeby pro tento rok jsme stanovili na přibližně 725 milionů dolarů,“ uvedla zástupkyně Programu OSN pro rozvoj (UNDP) Helen Clarková. O mezinárodní pomoc požádalo pět zemí saharské Afriky: Burkina Faso, Čad, Mali, Mauritánie a Niger. 

Letos kvůli špatné úrodě v roce 2011 a suchu hrozí, že jídlo začne chybět v některých zemích už za několik týdnů. Výkonný ředitel Organizace OSN pro výživu José Graziano da Silva uvedl, že čas pomoci je velmi krátký, pouhé tři měsíce.