Za francouzštinu za trest po škole hodina vlámštiny

Brusel – Ve vlámské škole zavedli poměrně neobvyklý trest za to, že se děti o přestávkách mezi sebou baví francouzsky. Za trest pak musí absolvovat po škole povinnou hodinu vlámštiny. Belgie je rozdělená do dvou jazykových komunit. Zatímco na severu se hovoří vlámsky, na jihu se mluví francouzsky. Rivalita mezi Vlámy a Valony se tak, jak se zdá, do hlavy dětem vtlouká už ve školních lavicích.

Vlámů je kolem 60 procent, zatímco zbytek z asi 10,5 milionu obyvatel z velké části připadá na francouzsky hovořící populaci. Ta dominuje Bruselu, který je oficiálně dvoujazyčný. A rivalita mezi Vlámy a Valony vedla v minulých letech i k vleklé politické krizi. Belgie neměla vládu rekordních 541 dní od voleb, protože politici se prostě nebyli schopní domluvit. 

Jenže jak to vypadá, rivalita se mezi oběma tábory pěstuje už i u malých dětí. Ve škole Svatého Petra z Jette poblíž Bruselu ředitelka Veronique Vanherckeová vymyslela, že kdo o přestávce bude mluvit francouzsky, bude muset být po škole a šprtat se povinně vlámštinu. 

Jenže nápad se moc neujal, rodiče ihned proti takovému nařízení začali protestovat. „Hovoří francouzsky doma, večer i během víkendů se svými kamarády. Ale nyní je jim nařizováno, aby si se stejnými kamarády hráli v cizím jazyce,“ říká rozhořčený otec. 

Ředitelka ale rozhodnutí hájí. „Nechápeme to, že jsou po škole a že mají hodinu vlámštiny jako trest. Spíše jde o způsob, jak podpořit děti, aby mluvily vlámsky,“ tvrdí.