Rusko útočí na pozice extremistů v Dagestánu

Moskva – Ruské dělostřelectvo a letectvo útočí v horách v Dagestánu na pozice zdejších extremistů, kteří se chtějí probít do sousedního Čečenska. Povstalci kladou podle ruských médií „mohutný“ odpor, na obou stranách je mnoho mrtvých a zraněných. Hlavní skupiny povstalců jsou obklíčeny v Chasavjurtském okrese, který leží v horách při čečenských hranicích.

Ruské jednotky dnes ráno ostřelovaly úkryty povstalců raketami z vrtulníků, na pozice později zaútočilo i ruské dělostřelectvo. Pro pozemní bojovou techniku je terén nepřístupný. Ve všech dagestánských okresech hraničících s Čečenskem jsou bezpečnostní složky ve stavu nejvyšší pohotovosti. Armáda do oblastí bojů přesouvá posily a má údajně situaci pod kontrolou.

Čečenský prezident Ramzan Kadyrov dnes řekl, že vojákům se podařilo zlikvidovat skupinu povstaleckého vůdce Magarbiho Timiralijeva. Operace ale stále neskončila. Cílem je „zcela vyčistit čečenské hory od teroristů“. „Dlouho jsme jim navrhovali složit zbraně a stanout před soudem, což by pro ně skončilo lépe. Mnozí na výzvu odpověděli. Ti ostatní si neslavný konec zvolili sami,“ konstatoval Kadyrov.

Ofenziva ruských bezpečnostních složek už trvá od minulého týdne. Zahájila ji likvidace jednoho z hlavních táborů extremistů, při němž byl usmrcen vrchní velitel dagestánských povstalců Ibragimchalil Daudov. Šéf dagestánských extremistů byl blízkým spolubojovníkem hlavního vůdce severokavkazských teroristů Doku Umarova, který Daudova pověřil velením „gubdenského džamiátu“. Ten má vzniknout na dagestánském území jako součást budoucího „kavkazského emirátu“.

Telefonát Pavla Vondry (zdroj: ČT24)