Chyby na jaroslavlském letišti před startem letadla s hokejisty

Moskva – Prověrka na jaroslavlském letišti odhalila řadu závad během příprav k osudnému startu letounu Jak-42, na jehož palubě byli hokejisté zdejšího Lokomotivu. Krátce po startu se letoun zřítil, zemřelo 44 lidí. I když hlavní příčinou nehody byla chyba pilotů, prověrka odhalila i další prohřešky letištního personálu, který let připravoval.

Podle prokuratury se zaměstnanci letiště v kritický den dopustili řady chyb. Před startem nezvážili zavazadla hokejistů. Celkové zatížení letadla bylo tak o polovinu vyšší, než vykazovaly dokumenty. Letiště kromě toho nemělo přehled o rozmístění letadel na ploše, chyby shledali kontroloři i v režimu práce letištního lékařského střediska a ve stavu letištní plochy a startovací dráhy. 

Příčiny neštěstí loni vyšetřovala komise Mezistátního leteckého výboru (MAK). Hlavní příčinou tragédie bylo podle komise bezděčné brzdění pilota při startu. Posádka prý nebyla dostatečně přeškolena ze starších typů Jak-40 a jeden z pilotů byl pod vlivem léku, který je s řízením letadel neslučitelný.

Při startu loni počátkem loňského září se na letišti Tunošna u Jaroslavle zřítil letoun Jak-42. Při nehodě zahynulo 44 lidí, většinou hokejistů místního klubu Lokomotiv. Mezi mrtvými byla i trojice českých reprezentantů Jan Marek, Karel Rachůnek a Josef Vašíček a Slovák Pavol Demitra. Tragédii přežil pouze palubní inženýr Alexandr Sizov.