„Recept“ na nebezpečný virus chřipky nezveřejníme, rozhodli vědci

Ženeva – Vědci rozhodli, že dvě kontroverzní studie o zmutované variantě ptačí chřipky nebudou zveřejněny. Obávají se totiž, že by mohli přijít do rukou teroristů a následně zneužity. Pandemie podobně nebezpečného viru by totiž mohla mít mnohem horší dopady, než jaké měla pandemie španělské chřipky, která na konci první světové války zabila na 40 milionů lidí.

Zástupci Světové zdravotnické organizace (WHO), odborníci na chřipku a američtí bezpečnostní experti chtějí studie zveřejnit až poté, co budou plně zhodnocena veškerá rizika. „Musí nastat mnohem důkladnější diskuse o rizicích a přínosech výzkumu v této oblasti a o rizicích viru samotného,“ uvedl Gregory Hartl z WHO. 

Ptačí chřipka má vysokou úmrtnost

K podobným výsledkům ohledně získání nebezpečných forem viru došly nezávisle na sobě dva vědecké týmu v USA a Nizozemsku. Oba tými dokázaly, že zmutovaný virus H5N1 se může přenášet vzduchem mezi fretkami, které bývají používány jako model pro zkoumání toho, jak by se chřipkové viry mohly chovat u člověka. Ptačí chřipka se přenáší na člověka jen zřídka a pouze při přímém styku s nakaženou drůbeží. Má však potom vysokou úmrtnost - nepřežije ji přes polovinu nakažených. Nepřenáší se nicméně zatím vzduchem a ne z člověka na člověka. 

Už v prosinci experti z americké Národní vědecké rady k biobezpečnosti (NSABB) požádali časopisy Nature a Science, aby nezveřejňovaly chystané studie s podrobnostmi o výzkumu. Vědci pak přistoupili na dočasné zastavení výzkumu kvůli obavám, že by výsledky jejich práce mohly být zneužity k bioterorismu.