Írán plánuje další centrifugy na obohacování uranu

Teherán - Írán je údajně připraven uvést do provozu dalších nejmíň tisíc centrifug nové generace, a rozšířit tak svůj jaderný program. Uvedla to stanice BBC s odvoláním na svůj zdroj. Západní země podezřívají Írán, že se snaží vyvinout atomovou zbraň. Teherán to popírá. Izraelský ministr obrany Ehud Barak včera vyzval k ještě přísnějším sankcím proti Íránu. Dosavadní prý nestačí.

Nové centrifugy by mohly urychlit výrobu obohaceného uranu, který se používá v jaderné energetice, kritici ale upozorňují, že by je Írán mohl využít i k výrobě jaderných zbraní. 

Příští týden by měli do Teheránu přijet inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Chtějí se s iránskými politiky domluvit na užší spolupráci. Inspektoři byli v Íránu už v lednu, neměli ale přístup k některým jaderným zařízením a některým jaderným odborníkům. 

Západ Teherán podezírá, že tajně usiluje o výrobu jaderných zbraní. Teherán tvrdí, že jeho jaderný program je výlučně mírový. Sankce vůči Íránu kvůli jeho spornému jadernému programu vyhlásily OSN, USA nebo EU. Izraelský ministr obrany Ehud Barak v sobotu řekl, že ve své současné podobě jsou nedostatečné, a vyzval k ještě přísnějším sankcím.