Volební kampaň v USA poprvé bez limitů

Washington - Astronomických 11 miliard dolarů bude letos podle odhadů volební komise stát kampaň před prezidentskými volbami v USA. To je částka, za kterou by třeba Česká republika fungovala 2 měsíce. A je to taky dvakrát víc než výdaje za minulé volby. Poprvé totiž soud zrušil finanční limity pro podporu jednotlivých kandidátů.

Když o znovuzvolení usiloval prezident Reagan, kandidáti poprvé utratili přes 100 milionů dolarů. Boj Billa Clintona vyšel skoro na dvakrát tolik. Poslední prezidentská kampaň Obamy pak stála už 2,5 miliardy. Letos by volební kampaň měla stát až 11 miliard dolarů. To by pokrylo průměrný roční plat v Česku pro skoro tři čtvrtě milionu lidí.

Romneyho udržela 9milionová kampaň v čele volebního pole, dokud milionovou injekci nedostala druhá strana a nespustila útoky proti Romneymu. Negativní kampaně Amerika zná, poprvé ale zažívá takový příliv peněz. Spoty už si neplatí jenom kandidáti. Přispět může kdokoli bez omezení. Americký nejvyšší soud totiž v lednu 2010 rozhodl, že právo podporovat svého oblíbeného kandidáta zaručuje ústava jako svobodu slova, a pustil tím do americké politiky velké peníze.  

Do té doby mohl každý přispět maximálně 2,5 tisíce dolarů. Rozhodnutí soudu tak otevřelo stavidla, za volební spoty pod hlavičkou nezávislých výborů může každý utratit, kolik chce. „Je to úplně bez omezení, co se týče původu těch peněz nebo jakýchkoli limitů,“ potvrzuje volební expert Kenneth Gross. 

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)