Murdoch pod palbou - zachrání potápějící se The Sun?

Londýn – Britský bulvár je krutý, bezohledný, ale i vtipný. Má jasný politický názor a obrovský vliv. Uvědomuje si to i mediální magnát Rupert Murdoch, který začne od neděle vydávat nový bulvární týdeník s názvem The Sun on Sunday. Nový týdeník nahradí bývalý News of The World, jenž byl zrušen loni v červenci poté, co byly odhaleny nekalé praktiky jeho redakce pro získávání informací. Murdoch mezitím bojuje o „život“ nejčtenějších novin The Sun. Mezi zatčenými novináři tohoto bulváru jsou šéfreportér, editoři i hlavní zahraniční zpravodaj. Deník by ale podle Murdochových slov uzavřen být neměl.

Kdysi neohrožený deník The Sun žádal nyní o pomoc, kde to jen šlo. „Novináři jsou rozčílení a cítí se podvedení. Mají pocit, že je jejich společnost předhodila vlkům,“ prohlásila Michelle Stanistreetová, generální tajemnice Unie britských novinářů. Sunu teď jde o život. "Myslím, že je stále pravděpodobnější, že se to může stát. Pokud to takhle bude pokračovat, mohli bychom vidět konec listu The Sun v této zemi," podotkl britský publicista Max Clifford.

Tento bulvár je přitom něco jako instituce. Díky svému vlivu doslova spoluurčuje, kdo bude Británii vládnout. Kontroverzní praktiky kupování informací tu patřily k běžné praxi.

Brian Paddick, bývalý zástupce šéfa Scotland Yardu:

„Novináři si mysleli, že vykonávají povinnost, když získávají důkazy od policistů, ačkoli za peníze. Chtěli to dostat pro veřejnost, protože si mysleli, že to jsou důležité zprávy. Bohužel, porušili tím zákon.“

Mediální magnát žije mimo realitu

Murdoch ale novináře ujistil, že Sun nezavře. Naopak vznikne nedělník The Sun on Sunday. „Rupert Murdoch sám řekl, že je mimo realitu. Neví, co se děje v jeho vlastní firmě. Je tak velká, že když redaktor jeho novin jde do vězení, on o tom ani neví,“ konstatoval ale Chris Bryant, labouristický poslanec a člen mediálního výboru.

Odposlechová aféra propukla v roce 2007, kdy byl za odposlechy hlasových schránek členů královské rodiny odsouzen reportér News of the World Clive Goodman. Vedení Murdochovy společnosti News International tehdy zdůrazňovalo, že šlo o iniciativu jednoho reportéra. Kvůli skandálu ale byly zatčeny nebo přišly o práci desítky lidí pracujících pro Murdocha.

News of the World
Zdroj: ČT24

Skandál pak zesílil loni začátkem července, kdy se ukázalo, že list News of the World nechal odposlouchávat hlasovou schránku mobilu unesené a později zavražděné dívky Milly Dowlerové. Aféra otřásla politickou a mediální scénou v Británii a vyvolala pobouření, které vedlo k uzavření News of the World.

Skóre bulvárního tisku vůči seriózním novinám co do počtu čtenářů je v Británii 20 milionů ku pěti milionům. Kromě veleúspěšného The Sun bodují i Daily Mail, Daily Mirror, Daily Express a Daily Star. Většina z těchto tabloidů přitom vychází už více než jedno století.

Vít Kolář, bývalý šéf české sekce BBC World Service: 

„Britský bulvár je mnohem starší než ten český bulvár a zásadní rozdíl je v tom, že je politický. To znamená, že tam je obsaženo politické zpravodajství - má úvodníky a fandí buď levici, nebo pravici. Mnohdy velmi zásadně rozhoduje o tom, kdo zvítězí ve všeobecných volbách.“

I britský bulvár se občas sekl 

Dřív se bulváru postavil málokdo. V roce 1987 se to povedlo Eltonu Johnovi. Na Sunu vysoudil rekordní milion liber. List tvrdil, že si zpěvák kupuje prostituty a svému psu nechal vyoperovat hlasivky. Bulvár se při svých špinavostech obvykle hájí veřejným zájmem. V honbě za razancí to ale Sun párkrát přehnal. 

Do temné historie žurnalistiky se vepsal titulek Dostal jsem tě!, když ve válce o Falklandy Britové potopili argentinský křižník a s ním více než 300 námořníků. Nepovedl se ani článek o tragédii v Hillsborough v roce 1989. Při tlačenici na fotbalovém stadionu tam zahynulo 96 lidí. Sun pod titulkem Pravda tvrdil, že někteří fanoušci okrádali mrtvé, další močili na záchranáře. List uznal chybu. V rozzlobeném Liverpoolu se ale tržby Sunu propadly o tři čtvrtiny a jsou slabší dodnes.

The Sun
Zdroj: ČT24

Přísnější regulace ohrozí svobodu tisku 

Britové čekají, jak se poměry změní, až skončí vyšetřování bulvárních praktik. Na noviny dohlíží jen komise složená ze zástupců samotných listů, kteří kontrolují sami sebe. Krocení bulváru může přinést přísnější regulaci, z níž nemají radost ctitelé ostrovní tradice silného, sebevědomého a svobodného tisku.