Putin slibuje ruské armádě nové rakety i ponorky

Moskva – Více než 400 mezikontinentálními raketami, 28 novými ponorkami a 600 letouny včetně neviditelných stíhaček slíbil Vladimir Putin vybavit ruské ozbrojené síly v rámci předvolební kampaně. Zároveň dodal, že během příštích deseti let nepřipustí oslabení ruské armády, která je zárukou národní bezpečnosti. Putin v článku, který dnes otiskl vládní list Rossijskaja gazeta, rovněž pohrozil asymetrickou odpovědí na americký protiraketový deštník. Staronový kandidát na prezidenta zvyšuje náskok v žebříčku oblíbenosti před březnovými prezidentskými volbami. Hlasovalo by pro něj přes 58 procent voličů.

Rusko podle Putina „nesmí nikoho uvést do pokušení svou slabostí“ a jedině silná armáda může být zárukou národní bezpečnosti, a i proto na přezbrojení v příštím desetiletí vynaloží 23 bilionů rublů (asi 14,6 bilionu korun). Tyto výdaje, kvůli jejichž kritice loni přišel o křeslo dlouholetý ministr financí Alexej Kudrin, považuje šéf vlády za „naprosto adekvátní“.

Modernizaci ozbrojených sil už „nelze odkládat“ a jde i o splátky za roky, kdy armáda a flotila strádaly nedostatkem. „Kdybychom zaostali, znamenalo by to, že budeme zranitelní a vystavíme zemi a životy našich vojáků a důstojníků úderu,“ varoval autor. „Už nikdy nesmíme připustit opakování tragédie roku 1941, kdy nepřipravenost státu a armády na válku vedly k nesmírným lidským ztrátám,“ dodal v narážce na útok nacistického Německa na tehdejší Sovětský svaz.

Rakety - ilustrační foto
Zdroj: ČT24

O „přehnaném vlastenectví“ nemůže být podle Putina řeči, ani pokud jde o reakci na americký protiraketový štít coby hrozbu narušení globální rovnováhy. Místo budování vlastní protiraketové obrany Rusko může odpovědět posilováním strategických jaderných sil a protivzdušné a kosmické obrany.

Vladimir Putin, kandidát na ruského prezidenta:

„Ruská vojenská odpověď na globální systém americké protiraketové obrany a její evropskou část bude účinná a asymetrická. A bude plně odpovídat krokům USA v oblasti protiraketové obrany.“

Prezidentský kandidát se také vyslovil pro profesionalizaci milionové armády, kterou zatím ze tří pětin tvoří branci. Někteří experti premiéra chválí za správné vyhodnocení hrozeb a priorit, podle druhých se autor opakuje. Kvůli demografické krizi a úbytku branců se totiž už roky hovoří o nutnosti armádu zmenšit a zprofesionalizovat. 

Putinův dnešní článek je už šestý v předvolební kampani. Prezidenta bude Rusko volit 4. března.