V USA proběhla rekordní výměna orgánů

Washington - Ve Spojených státech proběhla historicky největší řetězová výměna orgánů, která kdy byla zorganizována. Účastnilo se jí třicet dárců a třicet příjemců vhodných ledvin. Někteří z nich na transplantaci čekali dlouhá léta. V Americe teď lékaři doufají, že díky podobným řetězcům budou brzy provádět 2 až 4 tisíce transplantací ročně.

Zničehonic přestoupil na buddhismus. Za ženu si vzal Vietnamku, kterou znal jediný den. Stejně rychle se pak Rick Ruzzamenti rozhodl, že jen tak daruje ledvinu. Tím se postavil do čela nebývalého řetězce šedesáti dárců a příjemců. Posledním v řadě byl naopak těžký diabetik Don Terry. „Vstával jsem ve čtyři ráno, abych byl v 6:30 v práci a ve tři odpoledne zase na dialýze. Domů jsem se dostal v osm hodin večer,“ prohlásil Terry.

Na ledvinu měl čekat pět let. Rick tu svou daroval v únoru 2011. Její příjemce měl neteř, která mu rovněž chtěla ledvinu darovat, kvůli odlišné krevní skupině ale nemohla. Když dorazila ta Rickova, rozhodla se, že svou ledvinu daruje stejně - nějakému vhodnému příjemci. „Teď můžeme díky řetězovým výměnám na celonárodní úrovni lidem provádět transplantace velmi rychle s nejvhodnějšími ledvinami,“ prohlásil lékař John Millner.

Hromadná výměna orgánů
Zdroj: ČT24

Darované orgány obletěly Ameriku

Další a další vděční příbuzní darovali své ledviny. Mrazicí boxy s životně důležitými orgány obletěly celé Spojené státy. V září už byla jako dvanáctá v řadě operována Paulette. „Cítím se neuvěřitelně. Mám o hodně víc energie. Můžu dělat věci, které jsem dělat přestala,“ konstatovala Behanová.

Dvacátého prosince se nejhezčího vánočního dárku dočkal i Don. Místo pěti let čekal necelý rok. V Česku je ale situace složitější. „Něco takového by tady nešlo, je nás jen omezený počet, tudíž i omezený počet dárců,“ podotkl Pavel Trunečka, přednosta Transplantcentra IKEM.

Reportáž Petra Zavadila (zdroj: ČT24)