Aquila soudí sedm mužů kvůli zemětřesení

Aquila (Itálie) - Před soudem v italské Aquile stojí sedm mužů, kteří mají podle obžaloby na svědomí 309 životů. Nejde přitom o kriminálníky, ale vědce a jednoho úředníka. Čelí obvinění, že nechali obyvatele města v klidu, přestože museli tušit, že se blíží velké zemětřesení. To skutečně přišlo - 6. dubna 2009 v půl čtvrté odpoledne.

„Chceme vědět, jak přesně to tenkrát bylo. V oblasti docházelo k menším otřesům už sedm měsíců a schůze speciální rizikové komise 31. března netrvala ani půl hodiny. To je směšné. Nežízníme po odplatě, ale po spravedlnosti,“ říká Massimo Cinque, předseda organizace obětí zemětřesení v Aquile.

Wania Della Vignaová, advokátka jedné z obětí:

„Před soudem tu nestojí věda, jak se někteří snaží naznačit. To není proces jako s Galileem Galileim. Snažíme se jen zjistit, zda seismologové při zasedání nepochybili nebo něco nezanedbali.“

Šest předních expertů totiž tehdy lidi uklidňovalo, že stovky malých otřesů nejsou předzvěstí něčeho většího. Obhajoba argumentuje tím, že zemětřesení se nedá předpovědět. Navíc ve zprávě jasně stojí, že ho nelze vyloučit. „Po poradní komisi přece nemůžeme chtít, aby nám řekla, jak a kdy lidi evakuovat,“ tvrdí obhájce Alfredo Biondi.

Na obranu obžalovaných se postavilo přes pět tisíc jejich kolegů z celého světa. Podle dalších jejich zastánců by se měli zpovídat spíš místní politici a majitelé nových domů. Podle nich se totiž při stavbě řady budov včetně nemocnice a školy nedodržovala protiseismická opatření. Právě v jejich troskách zahynulo nejvíc lidí.