„Chicago, sladký domove,“ zapěl bluesově naladěný Obama

Washington - Americký prezident Barack Obama si v úterý večer mohl na chvíli odpočinout od vysoké politiky a od plic si zazpívat - i když jen pár slov. Na bluesovém koncertě v Bílém domě si po boku hudebních legend nostalgicky střihl kousek písně Sweet Home Chicago. Koncert Red, White and Blues se konal u příležitosti tradičního měsíce, kdy si Spojené státy připomínají, jak černošské obyvatelstvo přispělo k jejich historii a kultuře. Ve Východním pokoji Bílého domu vystoupili mimo jiné Mick Jagger, B.B. King nebo Jeff Beck.

„Ta hudba nás oslovuje něčím univerzálním. Nikdo neprojde životem bez radosti i bolesti, vítězství i smutku. V blues to všechno je, někdy jen v jednom slově nebo jedné notě,“ nechal se slyšet Obama. „Pro Michelle a mě není žádná píseň víc bluesová než ta, kterou naši umělci vybrali na závěr - blues z našeho rodného města,“ uvedl Obama píseň Sweet Home Chicago.

Mezi dalšími hity, které v Bílém domě zazněly, byly například Let the Good Times Roll, The Thrill is Gone nebo Let Me Love You. Na bluesovém večeru vystoupili vedle hudebních legend také někteří mladší umělci.