Australský expremiér chce být znovu v čele vlády

Canberra - V Austrálii se vyhrotil spor o křeslo šéfa labouristů a tím i o post premiéra. V pondělí se bude hlasovat o tom, kdo usedne do křesla lídra vládnoucí strany, jestli někdejší premiér a ministr zahraničí Kevin Rudd, nebo současná šéfka kabinetu Julia Gillardová. Spory trvají od roku 2010, kdy labouristé Rudda sesadili a premiérkou se stala právě ona.

Bývalý australský premiér a ministr zahraničí Kevin Rudd se postaví šéfce vlády Julii Gillardové. K hlasování o křeslo lídra vládnoucích labouristů vyzvala Gillardová kvůli dlouhodobým sporům o nejvyšší post ve vládě. 

„Není žádným tajemstvím, že naši vládu čeká hodně práce, pokud má znovu získat důvěru australského lidu. Počínaje pondělím začnu tuto důvěru obnovovat,“ nechal se slyšet Rudd, který stál v čele země od prosince 2007 do června 2010. V době své vlády byl přitom u veřejnosti velmi populární, ne tak ale ve straně, čehož využila právě Gillardová. 

Pokud Rudd v pondělí uspěje, mohlo by to podle agentury AP znamenat i pád vlády, protože úzká vládní většina v Poslanecké sněmovně závisí i na třech poslancích, kteří nejsou součástí labouristické strany. V tom případě by se konaly předčasné volby.