Švédsko slaví: Princezna porodila holčičku Estelle

Stockholm - Dědička švédského trůnu princezna Victoria včera ráno přivedla na svět svého prvního potomka. Holčička dostala jméno Estelle Silvia Ewa Mary. Toto doposud přísně střežené tajemství dnes prozradil dědeček narozené princezny král Carl XVI. Gustaf.

Estelle, jméno francouzského původu, není ve Švédsku obvyklé a pro mnohé bylo překvapením. Švédská královská rodina ale má francouzské kořeny. Silvia a Ewa jsou jména babiček holčičky. Jméno Mary také není ve Švédsku příliš používané.
   
Malá princezna, která je po své matce druhá v pořadí v nástupnictví na královský trůn, přišla na svět ve čtvrtek v jedné ze stockholmských nemocnic. Král Carl XVI. Gustaf, pro kterého je Estelle prvním vnoučetem, oznámil, že holčička dostane titul vévodkyně z Östergötlandu, což je kraj na jihovýchodě Švédska.

Princezna Victoria a princ Daniel
Zdroj: ČT24/ISIFA

Westling je Victoriin bývalý osobní trenér

Podle tradice dnes narození princezny Estelle potvrdil švédský premiér Fredrik Reinfeldt i představitelé jiných státních institucí této skandinávské země. Obřad se konal v rezidenci rodičů holčičky, princezny Victorie a prince Daniela. Daniel Westling je bývalým osobním trenérem korunní princezny Victorie. Vzali se v červnu 2010.

Na dnešek je ještě plánovaná bohoslužba, které se zúčastní členové vlády a královské rodiny. Princezna Estelle ani její matka Victoria na ní ale nebudou.