MAAE: Írán urychlil produkci obohaceného uranu

Vídeň - Írán během posledních čtyř měsíců urychlil produkci obohaceného uranu. Vyplývá z důvěrné zprávy Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) o íránském jaderném programu. Zpráva vyjadřuje „vážné obavy, pokud jde o možný vojenský rozměr íránského jaderného programu“, což jinými slovy znamená, že by Írán mohl být brzy schopen vyrobit jadernou bombu. Německo uvedlo, že je závěry nové zprávy MAAE silně znepokojeno. Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle řekl, že Írán by měl pochopit, že má ve svých rukách klíč k ukončení protiíránských sankcí.

Teherán podle mezinárodní agentury podstatným způsobem rozšířil aktivity v zařízení na takzvané obohacování uranu u města Natanzu a v podzemní lokalitě Fordo u posvátného města Kom. V Natanzu, kde se v listopadu nacházelo 37 kaskád s odstředivkami, se prý jejich počet zvýšil na 52. V každé je 170 odstředivek potřebných k obohacování uranu. Ve Fordu nyní uran obohacuje na 700 centrifug a instalace dalších takových zařízení se prý
připravuje.
   
Teherán podle dokumentu MAAE navíc nedokázal přesvědčivě vysvětlit, kam se poděl uran, který agentura eviduje v jeho držení, ale který její představitelé nemohli zkontrolovat. Diplomaté se domnívají, že Teherán tohoto uranu mohl použít k experimentům souvisejícím s vývojem jaderných hlavic. Zpráva také zaznamenává neúspěch mise, při které se tento týden inspektoři MAAE v Teheránu snažili vyjasnit sporné body týkající se íránských
jaderných aktivit.

Zpráva MAAE podle Reuters ukázala, že Teherán od začátku roku 2010 vyrobil skoro 110 kilogramů částečně obohaceného uranu. Západní experti tvrdí, že pro jadernou zbraň je třeba mít 250 kilogramů.

Putin: Západ se snaží změnit režim v Íránu

Ruský premiér Vladimir Putin dnes obvinil západní mocnosti, že se pod záminkou boje proti zbraním hromadného ničení snaží změnit režim v Íránu. Zdůraznil také, že se Rusko jednostranně neodzbrojí. „Myslím, že pod rouškou boje proti šíření zbraní hromadného ničení jsou tady pokusy jiného druhu, stanovili si jiné cíle: změnit režim v Íránu,“ uvedl premiér a očekávaný nový ruský prezident během návštěvy střediska jaderného výzkumu v Sarově východně od Moskvy. „Náš postoj se liší od postoje, který se nám snaží předložit jako řešení problému íránského jaderného programu,“ dodal Putin.