KLDR opět vyhrožuje svatou válkou proti Jižní Koreji a USA

Pchjongjang - Více než dva měsíce po smrti diktátora Kim Čong-ila se Severní Korea opět vrátila k tradičním pohrůžkám vůči Jižní Koreji a USA. Opět vyhrožovala svatou válkou, tentokrát v souvislosti s kombinovanými vojenskými manévry, které USA s Jižní Koreou chystají od 27. února do 9. března.

Severokorejská Komise národní obrany, která je nejvyšším mocenským orgánem v zemi, označila cvičení za „zastřené vyhlášení války“. Zároveň jsou podle komise manévry znakem „neodpustitelné válečné hysterie“, které severokorejská armáda a lid odpoví „svatou válkou podle vlastních pravidel“.

Jižní Korea před pěti dny uskutečnila zhruba dvouhodinové cvičení v palbě z ostrovů, které se nacházejí v blízkosti sporné námořní hranice se Severní Koreou. Pchjongjang to označil za „promyšlenou vojenskou provokaci“. Nic jiného ale nepodnikl. V čele země je nyní, po úmrtí Kim Čong-ila v polovině prosince, jeho syn Kim Čong-un.

Na Korejském poloostrově panuje od války, která skončila v roce 1953, oficiálně příměří. KLDR usiluje o trvalou mírovou smlouvu s USA a Jižní Koreu přehlíží jako „loutkový režim“. Ani jedna korejská strana o formální mír fakticky ale ani nestojí, protože by tím přijala i odpovědnost za definitivní rozdělení poloostrova.