Mandelu propustili domů, není mu nic vážného

Johannesburg - Třiadevadesátiletý bývalý jihoafrický prezident Nelson Mandela byl dnes po jednodenní hospitalizaci propuštěn domů. Lékaři zjišťovali příčiny bolestí v břišní dutině, na něž si Mandela stěžoval několik dní. Pustili ho po laparoskopickém vyšetření. Úřad prezidenta Jacoba Zumy oznámil, že podle výsledků vyšetření netrpí Mandela ničím vážným.

Diagnostická laparoskopie se provádí v celkové anestézii při bolestech břicha nejasného původu. Může být využita i terapeuticky k operacím břišních orgánů. Ministryně obrany Lindiwe Sisuluová řekla, že v Mandelově případě byla metoda použita pro určení diagnózy. „Zotavuje se po anestezii, jeho stav je dobrý vzhledem k jeho věku. Nebylo to nic vážného,“ prohlásila ministryně, pod jejíž úřad spadají otázky týkající se zdraví bývalých prezidentů.

Minulý rok byl v nemocnici kvůli problémům s dýcháním

Jihoafričané hospitalizaci svého exprezidenta a nositele Nobelovy ceny za mír sledovali s úzkostí podobně jako tu loňskou. To byl Mandela v nemocnici kvůli dýchacím potížím. O té nynější prezidentská kancelář informovala, ale nesdělila, kam byl Mandela převezen, ani zda ho čeká nějaký chirurgický zákrok. Zuma v prohlášení v sobotu oznámil, že Mandela není v ohrožení života. 

Dnes se za něj modlili lidé v kostela Regina Mundi v Sowetu, které bývalo střediskem protestů proti apartheidu, o jehož zrušení se Mandela zasloužil. V roce 1997 Mandela v tomto kostele hovořil a označil ho za „bitevním pole mezi demokratickými silami a těmi, kteří neváhali ani v náboženské stavbě použít slzný plyn, psy a zbraně“.

Nelson Mandela byl sedmadvacet let vězněn, v roce 1993 získal Nobelovu cenu a o rok později byl zvolen prezidentem v prvních volbách, jichž se vůbec poprvé zúčastnili všichni obyvatelé JAR bez rozdílu barvy pleti. Prezidentem byl po dobu jednoho mandátu do roku 1999.