Soudce Garzón neporušil zákon o amnestii

Madrid – Španělský prominentní soudce Baltasar Garzón neporušil zákon o amnestii, když vyšetřoval zločiny z éry diktátora Franciska Franka. Rozhodl tak tamní nejvyšší soud. Garzóna žalovaly dvě pravicové skupiny, podle kterých překročil pravomoci. Garzón ale tvrdil, že zvěrstva splňovala charakteristiku zločinů proti lidskosti a amnestie se na ně nevztahovala. V jiném případu byl ale Garzón tento měsíc usvědčen z nezákonného využívání odposlechů při vyšetřování.

Garzón nařídil prošetřit smrt 100 tisíc lidí, kteří zahynuli během občanské války ve 30. letech minulého století a v následujícím období. Soud rozhodoval, zda na to měl právo, protože na tyto zločiny se vztahuje amnestie z roku 1977.
   
Garzón během soudních slyšení vinu popřel a své rozhodnutí vyšetřit zločiny spáchané před mnoha desetiletími obhajoval. Podle něj frankistické síly své odpůrce likvidovaly systematicky, a dopouštěly se tak zločinů proti lidskosti, které podle mezinárodního práva nemohou být amnestovány.

Francisco Franco
Zdroj: Getty Images News

Nelegální odposlechy budou Garzóna stát 11 let funkce

Garzónovi v tomto případě hrozil zákaz výkonu soudcovského povolání na 20 let. Přestože mu soud dal za pravdu, nebude už svou funkci nejspíš nikdy vykonávat. V jiné kauze ho totiž nejvyšší soud začátkem února uznal vinným kvůli nařízení nelegálních odposlechů v korupční aféře. Podle rozsudku 56letý soudce nesmí svou práci vykonávat 11 let.

Telefonát Lubice Zlochové (zdroj: ČT24)

Garzón proslul především vyšetřováním zločinů proti lidskosti po celém světě. Právě on inicioval vydání zatykače na někdejšího chilského diktátora Augusta Pinocheta.

Soud s Baltasarem Garzónem
Zdroj: ČT24