Ötzi nesnášel mléko a měl příbuzné z jihu

Vídeň - Pravěký muž Ötzi nesnášel mléko a měl navíc potíže s kornatěním cév. Zjistili to vědci, kteří podrobně zkoumali tělo této mumie z doby ledové. Kompletně se jim podařilo přečíst Ötziho genetickou výbavu a zjistili tak, že ledovcový muž měl příbuzné na Korsice a Sardinii.

Podle všeho pravěký muž Ötzi trpěl nesnášenlivostí laktózy. „Při snaze usadit se, obdělávat půdu a chovat dobytek pro něj asi muselo být těžké, že nesnesl mléko,“ politoval muže žijícího před 5300 lety Carsten Pusch, jehož tým prováděl vlastní genetickou analýzu na univerzitě v německém Tübingenu.   

Vědcům se také podařilo zjistit víc o tom, proč Ötzimu kornatěly tepny, což je v dnešní době především civilizační choroba. Tuto nemoc způsobuje především tučná strava, kouření a nedostatek pohybu. Nic z toho ale v mladší době kamenné nepřicházelo v úvahu. „Ukazuje to, že onemocnění kardiovaskulárního systému rozhodně nejsou civilizační chorobou,“ konstatoval vedoucí vědeckého týmu Albert Zink ze severoitalského Bolzana.   

Díky tomu, že vědci rozluštili genetickou informaci, zjistili, že Ötzi měl příbuzné na italské Sardinii a francouzské Korsice, ačkoli on sám nikdy neopustil alpský region. „Pravděpodobně mají obyvatelé těchto ostrovů a Ötzi společné předky,“ konstatoval Pusch. 

První výsledky analýzy DNA Ötziho vědci zveřejnili už loni na podzim. Tehdy zjistili, že Ötzi měl hnědé oči i vlasy.