Ministr financí mydlil v Bundestagu sudoku

Berlín - Němečtí daňoví poplatníci mohou opravdu klidně spát. Jejich ministr financí Wolfgang Schäuble (CDU) při debatě ve Spolkovém sněmu o tom, zda peníze z jejich kapes půjdou na pomoc Řecku, neměl v hlavě nic jiného než čísla. I když tak trochu jiná. Zatímco jeho kolegové slibovali Řecku 130 miliard, milý pan ministr luštil na iPadu sudoku, přičemž jej zachytily kamery. Budiž mu přičteno k dobru, že se aspoň snažil napůl sklopeným deklem zakrývat skutečnost, že mu výdaje státní kasy jsou v danou chvíli tak trochu ukradené.

Spolkový sněm v pondělí druhý úvěrový balík pro Řecko schválil drtivou většinou. Úvěr má silně zadluženou zemi pomoci zachránit před neřízeným bankrotem. Kromě vládních křesťanských demokratů (CDU/CSU) a svobodných demokratů (FDP) jej podle očekávání podpořili i opoziční sociální demokraté (SPD) a Zelení. Pro úvěrový balík se vyslovilo 496 poslanců, 90 bylo proti a pět se jich zdrželo. Proti hlasovali poslanci krajně levicové strany Levice.

Řecko od května 2010 čerpá mezinárodní finanční pomoc v sumě 110 miliard eur. Tato částka ale na záchranu zadlužené země před bankrotem nestačila, proto se mezinárodní věřitelé dohodli na druhém úvěrovém programu. Ten je doprovázen odpuštěním většiny řeckých dluhů soukromými investory, podmínkou pro čerpání úvěrů jsou úspory a hospodářské reformy.