Němce obtěžuje telefonní teror z Česka

Berlín – Na zvláštní telefonáty si teď stěžují Němci z vesnice Oyten ležící nedaleko severoněmeckého přístavního města Brémy. Od minulého pátku je ve dne v noci ruší telefonáty z České republiky. Některým z nich lidé z Česka volají prý až dvacetkrát za den, a to přitom nechtěně. Německé úřady tvrdí, že problém je na české straně. Český telekomunikační úřad o problému zatím netušil a informaci nyní prověřuje.

„Nabírá to takových rozměrů, že lidem brzy dojde trpělivost,“ postěžoval si důchodce Walter Theis, který zjistil, že lidé z Česka volají na telefonní čísla začínající předvolbou 04207 a pak zvolí určitou číselnou kombinaci. 

Sami Češi jsou přitom údajně překvapení, že se dovolali do Německa. „Volajícím nelze nic vyčítat, ti sami jsou naprosto zmatení nebo dokonce rozzuření z toho, že skončí v Německu,“ tvrdí Theis. To ale nic nemění na tom, že Němcům dochází trpělivost. Někteří postižení už údajně uvažují o žalobě.    

Telefonní společnost jim nabídla, ať si koupí nové telefony, na kterých se dají zablokovat některá telefonní čísla. „Ale já nechci kupovat žádný telefon, já chci mít svůj klid,“ rozčílil se Theis.   

Mluvčí telekomunikační společnosti postiženým doporučil, že se mají obrátit na „příslušnou firmu v Česku“. Stejně se na věc dívá i spolkový úřad pro regulaci rozvodných a telekomunikačních sítí (BNetzA).