Pchjongjang je údajně ochoten zastavit jaderný program

Pchjongjang - Severní Korea souhlasí s tím, že nebude obohacovat uran, a také s moratoriem na jaderné testy a s moratoriem na zkušební odpalování raket dlouhého doletu. Podle mluvčí amerického ministerstva zahraničí Victorie Nulandové je KLDR ochotna také umožnit inspektorům Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) ověřit a monitorovat moratorium na obohacování uranu. Inspektoři by také potvrdili, že jaderný reaktor v Jongbjonu je mimo provoz. Nulandová dále uvedla, že zástupci obou zemí budou jednat o posledních podrobnostech dodávek potravinové pomoci KLDR, jejichž celkový objem má dosáhnout 240 tisíc tun. Dnešní oznámení je výsledkem rozhovorů, které vyjednávači obou zemí vedli minulý týden v Pekingu.

Nejmenovaný mluvčí severokorejského ministerstva zahraničí potvrdil, že KLDR souhlasí s jaderným moratoriem i s inspekcemi odborníků MAAE; Severní Korea prý tak chce „uchovat pozitivní atmosféru“ pro jednání se Spojenými státy. 

MAAE v reakci sdělila, že je připravena vyslat do KLDR své inspektory. Generální ředitel organizace Jukija Amano označil nejnovější postoj Pchjongjangu za „významný krok kupředu“. Ochotu KLDR zastavit jaderný program přivítala jako „umírněný první krok“ správným směrem také americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Zároveň ale vyjádřila obavy z porušení dohody, jak už se v minulosti nejednou stalo.

Hillary Clintonová, ministryně zahraničí USA:

„Spojené státy mají stále vážné obavy. U příležitosti smrti Kim Čong-ila jsem řekla, že doufám, že si nové vedení země vybere cestu míru a dodržování svých závazků. Dnešní oznámení je první skromný krok správným směrem. My samozřejmě budeme vše bedlivě sledovat a nové severokorejské vůdce budeme posuzovat podle jejich činů.“

Oznámení o výsledku předběžných jednání mezi Washingtonem a Pchjongjangem přichází zhruba dva a půl měsíce po smrti severokorejského vůdce Kim Čong-ila. Za jeho vlády KLDR opustila rozhovory o poskytnutí pomoci, kterou by dostala výměnou za zastavení svého jaderného programu.

„Spojené státy mají stále značné obavy ohledně chování KLDR v široké škále oblastí, nicméně dnešní oznámení odráží významný, i když omezený pokrok v některých z nich,“ prohlásila Nulandová. Zdůraznila, že USA nemají nepřátelské úmysly vůči Severní Koreji a jsou „připraveny učinit kroky ke zlepšení bilaterálních vztahů v duchu vzájemného respektování svrchovanosti a rovnosti“.

Ještě předevčírem přitom severokorejská televize vyhrožovala světu válkou. Pchjongjang rozdráždilo společné cvičení USA a Jižní Koreje. „Bezohledné válečné praktiky, které cílí na naši armádu a naše obyvatele v období smutku, jsou největší provokací všech dob. Válku neohlásíme předem,“ hřímala moderátorka. Severokorejská tisková agentura teď volí jiná slova: mluví o dobré atmosféře mezi Pchjongjangem a Washingtonem.

Zprávu přivítaly sousední země. Potěšit by ale mohla hlavně Severokorejce. Izolovaná země živí jednu z největších armád Asie, velká část obyvatel ale žije v chudobě a milionům z nich podle OSN stále hrozí hladomor.