Putin: Opozice chystá na volby provokace a možná i vraždy

Moskva – Ruský premiér a prezidentský kandidát dnes tvrdě zaútočil na opozici. Čtyři dny před volbami Putin prohlásil, že opozice je řízená ze zahraničí a že chystá na prezidentské volby provokace. Putin dokonce varoval, že mohou zavraždit některou známou osobnost, učinit z ní mučedníka a obvinit z její smrti stát.

Vladimir Putin dnes osočil opozici, která od prosince na mnohatisícových mítincích opakovaně protestovala proti jeho mocenskému monopolu. „Znám jejich metody, už deset let se je snaží používat hlavně ti, co sedí v zahraničí,“ prohlásil Putin. 

„Hledají dokonce takzvanou posvátnou oběť mezi známými lidmi. Sami ji odbouchnou, a pak budou obviňovat stát. Lidi tohoto druhu jsou schopni všeho,“ varoval. „Stát musí být pevný, abychom v žádném případě nepřišli o svrchovanost. Politický systém se musí rozvíjet, ale pěna nesmí na vrchol vynést národní zrádce,“ konstatoval.   

Opozice se prý bude snažit dokázat, že volby jsou zmanipulované. „Sami budou falšovat, sami kontrolovat a sami si pak stěžovat, to všechno už víme a známe,“ řekl. „Je to prostě jeden ze způsobů boje. Pro demokratickou společnost jsou ale takové metody nepřijatelné a škodlivé,“ dodal.