Írán před volbami stupňuje tlak na režimní odpůrce

Teherán - Íránský režim podle Amnesty International stupňuje tlak proti svým odpůrcům. Zemi přitom v pátek čekají parlamentní volby. Státní moc se obává masových protestů podobných těm, které propukly po prezidentských volbách v roce 2009. Jenže reformní křídlo, které tehdy demonstrace organizovalo, se tentokrát voleb neúčastní.

Íránské úřady s blížícími se parlamentními volbami výrazně stupňují tlak na odpůrce režimu. Jsou zatýkáni právníci, studenti i novináři a blokována elektronická média, informuje organizace Amnesty International. „V Íránu teď riskujete, jestliže vykročíte z úzkých hranic, které jsou pro místní úřady sociálně a politicky přijatelné. Do věznice se můžete dostat za to, že založíte novou skupinu na internetu, že vytvoříte nevládní organizaci nebo kritizujete zavedené poměry,“ sdělila Ann Harrisonová z AI. 

Předpokládá se, že v pátečních volbách vyhraje konzervativní křídlo, které je u moci už osm let. Má velkou podporu především na venkově a v chudších částech měst. Reformní křídlo, které v roce 2009 podnítilo demonstrace po prezidentských volbách, se voleb neúčastní. Část křídla se jich účastnit nemůže a další část pak hlasování bojkotuje, protože prý volby nesplňují základní podmínky pro svobodné hlasování. 

Hlavními kandidáty jsou lidé z táborů duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího a prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda. Ve vítězství doufají především ti první, protože kampaň staví na horšící se ekonomické situaci a připisují to Ahmadínežádovi.

Vstup Petra Zavadila (zdroj: ČT24)