Italové odhalili dalšího falešného slepce - pořádně se prohne

Řím - Italská policie zveřejnila nahrávku muže, který celé čtvrtstoletí předstíral slepotu. Pětašedesátiletý Říman se na záznamu bez problémů prochází po ulicích rušné metropole a lehce se při tom opírá o svou bílou hůl. Teď musí úřadům vrátit v přepočtu 10 milionů korun (400 tisíc eur). To jsou i s úroky peníze, které mu stát během té doby vyplatil na invalidní důchod a slepecký doprovod. Potvrzení o absolutní slepotě získal podvodník od lékařů.

Úřady na podvod přišly díky hlídacím kamerám. Z jejich záběrů bylo patrné, že se nevidomý suverénně pohybuje v chaotické římské dopravě nebo že chodí bez doprovodu na procházky do římských parků.

Záběry údajně slepého obyvatele Říma (zdroj: ČT24)

Obdobný případ se stal loni v říjnu rovněž v Itálii. Před soudem ve městě Lugo na severozápadě země stanula 62letá žena, která roky pobírala invalidní penzi kvůli údajné naprosté slepotě, ale ve skutečnosti žila normálním životem, pracovala ve svém kadeřnickém salonu a suverénně jezdila na kole. Policie při kontrole seznamu slepých lidí a jejich profesionálních aktivit dospěla až k majitelce kadeřnického salonu. Sledovala ji několik dní, natáčela, jak stříhá vlasy svých klientek, jak se normálně pohybuje po ulici a respektuje přitom semafory, vybírá si v obchodech šaty, obstarává nákupy a dokonce jezdí na kole. Žena pobrala celkem na invalidním důchodu a přídavcích na nezbytný doprovod 43 000 eur (přes milion korun).