Costa Allegra zakotvila na Seychelách

Victoria - Poškozená výletní loď Costa Allegra dorazila po čtyřech dnech bez proudu a funkčních motorů do přístavu na Seychelských ostrovech. Dotáhla ji tam francouzská rybářská loď. Palubu již opustilo víc jak tisíc cestujících a členů posádky. Část pasažérů se ubytuje v hotelích a budou pokračovat v dovolené, pro další jsou připravená letadla, která je mají dopravit domů. Plavidlo bylo od pondělí kvůli požáru ve strojovně bez motoru a klimatizace.

„Jsem ráda, že vidím zemi. Je opravdu třeba pochválit kapitána a posádku. Zabránili tomu, aby se oheň dostal k palivu. Všichni jim vděčíme za život. Jsme všichni živí, nikdo není zraněn. Udělali vše, aby nám pomohli,“ řekla jedna z cestujících. 

Kapitán lodi Niccolo Alba pochválil pasažéry za klid a spolupráci:

„Všichni pasažéři byli na předepsaných pozicích připraveni nastoupit do záchranných člunů. Byli klidní a vždy uposlechli mých příkazů.“

Kromě třicítky novinářů dnes čekali v přístavu na Seychelách záchranáři s dvěma sanitkami. „Jsme tady, abychom poskytli vodu a psychologickou podporu, protože cestující se ocitli ve velmi stresujících podmínkách, ve tmě,“ řekla zdravotnice Sandra Saburyová. Nikdo z lidí na palubě však nemá vážné zdravotní problémy.

K největšímu seychelskému ostrovu Mahé vlekla nefunkční kolos rybářská loď Trévignon. Plavidla musela urazit 350 kilometrů ke břehu. Na Seychelách jsou pro cestující připravena tři letadla, která je dopraví zpět do Evropy do Říma. První lety jsou naplánovány na dnešní odpoledne. 

„Uděláme, co bude v našich silách, abychom zajistili převoz pasažérů, ať už přímo z lodi, nebo z hotelů. Jde o lidi, kteří si prošli drsnými, stresujícími zážitky,“ říká ředitel seychelského letového provozu Gilbert Faure. Kdo bude chtít, může se na Seychelách ubytovat a před letem se zotavit. „Třeba se budou chtít vysprchovat. Mohu vás ale ujistit, že děláme maximum pro to, aby pro ně hodiny strávené na Seychelách byly příjemné,“ dodal Faure. 

Na palubě bylo 636 převážně starších pasažérů a 413 členů posádky. Mezi cestujícími jsou především Evropané včetně 4 Čechů. Jídlo jim na palubu shazovaly vrtulníky. Provozovatel lodi po havárii na palubu letecky dopravil malý generátor, který pomáhal udržovat spojení se světem, jídlo a několik stovek pochodní, aby lidé měli v noci alespoň nějaké světlo. „S kapitánem jsme byli v kontaktu a říkal nám, že cestující pravidelně informuje o situaci a o tom, co se na palubě děje,“ potvrdil Cosimo Nicastro z italské pobřežní stráže.

Víc než polovina cestujících navzdory mořskému dobrodružství nehodlá dovolenou předčasně ukončit. Plánují, že si zbytek užijí na Seychelách, kam původně Costa Allegra mířila. René Močuba z cestovní kanceláře ORBIS LINK, u které si cestu objednali čeští turisté, informoval, že všichni čtyři Češi se rozhodli zůstat na Seychelách. „Byla to plavba na 28 dnů, oni skončili v jedné třetině plavby,“ řekl Močuba. Pobyt na Seychelách má být formou kompenzace.

Stále není jasné, proč v pondělí začalo ve strojovně hořet. Požár se ale podařilo po dvou hodinách uhasit bez zraněných. 

Italská společnost Costa Crociere, která výletní loď provozuje, má co vysvětlovat. Podle francouzského deníku Le Figaro se Allegra neplaví uváděných dvacet, ale už 43 let. Původně navíc byla určena na přepravu kontejnerů. Společnosti Costa Crociere patří i loď Costa Concordia, která v lednu s více než  4 200 lidmi na palubě ztroskotala u italských břehů. Při neštěstí, které podle vyšetřovatelů zavinilo nezodpovědné chování kapitána, zahynulo 32 osob.

Costa Allegra v přístavu Victoria
Zdroj: Gregorio Borgia/AP Photo