Srbsko dostane status kandidáta, Van Rompuy zůstává prezidentem

Brusel - Srbsko na dnes začínajícím summitu Evropské unie dostane od vedoucích představitelů EU status kandidáta na členství v unii. Rumunsko, které vůči tomu mělo v posledních dnech výhrady kvůli ochraně menšin, už totiž podle diplomatů tyto problémy vyřešilo. Bukurešť s Bělehradem se dohodly na tom, že srbská strana bude garantovat ochranu práv rumunské menšiny žijící na jeho území. Účastníci summitu dnes také rozhodli, že Herman Van Rompuy zůstane prezidentem Evropské unie až do listopadu 2014.

Udělení statusu kandidáta je nezbytnou součástí pro další přibližování této bývalé jugoslávské republiky k Evropské unii. Je to nezbytné k tomu, aby mohla začít přístupová jednání.

V těchto debatách, bez jejichž úspěšného dokončení stát do unie nemůže vstoupit, musí daná země ve více než třech desítkách různých oblastí od hospodářství po justici prokázat sladění svého právního řádu s unijními právními předpisy.

K udělení statusu mělo v minulých dnech na jednáních ministrů zahraničí a evropských záležitostí výhrady vícero zemí, například i Litva či Polsko. Týkaly se například různých srbských aktivit v mezinárodní politice. Obavy obou těchto zemí se ale podařilo partnerům překonat. Kvůli odporu Rumunska ale ministři v úterý dali pouze doporučení, aby status udělil summit EU, ačkoli se původně očekávalo, že o tom rozhodnou sami.

Od diplomatů také zaznívá, ač pod rouškou anonymity, že Rumuni s tím do určité míry spojovali i svůj vstup do schengenského prostoru volného pohybu bez hraničních kontrol. Bukurešť o něj dlouhodobě usiluje, ale kvůli odporu Nizozemska je to stále blokováno, což Rumunům hodně vadí. Oni i řada dalších zemí zdůrazňují, že už Bukurešť splnila všechny podmínky, které jí EU pro vstup dala.

Van Rompuy zůstává prezidentem EU 

Herman Van Rompuy bude podle očekávání prezidentem Evropské unie až do listopadu 2014. O novém mandátu pro bývalého belgického premiéra na dva a půl roku dnes rozhodli na bruselském summitu nejvyšší představitelé členských zemí EU. Van Rompuy bude šéfovat také vrcholným schůzkám eurozóny; neměl žádného protikandidáta.

Herman Van Rompuy
Zdroj: Yves Logghe/AP/ČTK

„Není žádný důvod měnit prezidenta Evropské rady. Herman Van Rompuy umí tuto práci zvládat velmi dobře. On si zvolil cestu jakéhosi prvního úředníka Evropské rady, a nikoli mediální star, a myslím, že nalézání kompromisů v této velmi turbulentní době to pomáhá,“ řekl český premiér Petr Nečas s tím, že Van Rompuy má jeho plnou podporu.

„Je pro mě potěšením přijmout druhý mandát. (Je to) privilegium sloužit Evropě v takto rozhodujících časech a rovněž velká odpovědnost,“ sdělil Van Rompuy prostřednictvím Twitteru k dnešnímu jednomyslnému rozhodnutí unijních států. Přislíbil, že bude pokračovat ve vedení EU stejným způsobem jako doposud.

Unijní prezident, jak se někdy stálému předsedovi Evropské rady (summitu) říká, je jednou z tváří unie navenek. Účastní se setkání na nejvyšší úrovni mezi EU a třetími státy. Vedle toho také svolává summity EU a následně tyto vrcholné schůzky řídí a do značné míry také vybírá, o čem se na nich bude hovořit.