Írán volí v pátek parlament, reformátoři volby bojkotují

Teherán - Íránci v pátek vyberou 290 poslanců, kteří zasednou příští čtyři roky v jednokomorovém parlamentu. Vzhledem k tomu, že reformátorští politici do voleb prakticky nezasáhnou, půjde především o souboj dvou hlavních konzervativních proudů. Jeden představují politici kolem duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího (Fronta vytrvalosti islámské revoluce), druhý osobnosti kolem předsedy parlamentu Alího Larídžáního (Sjednocená fronta konzervativců). Pro 48,3 milionu voličů bude otevřeno 47 tisíc volebních místností.

Nynější kampaň před volbami do parlamentu trvala pouze týden. V zemi nefunguje klasický systém stran a politická debata se odehrává jen mezi frakcemi loajálními k současnému režimu. Kampaň mlčela o tématech, která jsou pro Íránce nyní nejživější. O horšící se ekonomické situaci, jež je odrazem mezinárodních sankcí, i o rostoucí mezinárodní izolaci Íránu. Ekonomická situace by mohla nahrávat reformním stranám - ty ale volby bojkotují na protest proti represím, kterým čelily od sporného znovuzvolení prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda v roce 2009.

Mohammed Nadžár, íránský ministr vnitra:

„Vůdci opozice se zkrátka oddělili od cesty, kterou se ubírá náš národ.“

Nejsledovanějším výsledkem proto bude účast voličů. Právě ta by měla dát představu o tom, jak velká část Íránců podporuje konzervativní kruhy. Důležitá bude i pro reformátory, oslabené zatýkáním, soudy, pronásledováním a domácím vězením. Budou z ní moci zjistit, kolik Íránců je ještě ochotno podpořit opozici. V minulých volbách v roce 2008 přišlo k urnám 61 procent voličů.

K masivní účasti vybídl Íránce jak Ahmadínežád, tak Chameneí, který apeloval na voliče, aby se dostavili v hojném počtu a uštědřili „políček nepřátelům“ Íránu.

Brífink íránského ministra vnitra Mohammeda Nadžára
Zdroj: ČT24

Velké a od revoluce z roku 1979 nejzásadnější demonstrace proti režimu se konaly v roce 2009 po prezidentských volbách. Ahmadínežád v nich obhájil podle oficiálních výsledků druhý mandát. Kandidovalo však také několik reformátorů, z nichž některým se dávaly velké šance. Volební výsledek tomu ale neodpovídal a opozice ho napadla jako podvod. Protesty skončily v krvi, uvězněním stovek lidí a odstavením vůdčích osobností.

Reportáž Petra Zavadila (zdroj: ČT24)