Rada bezpečnosti odsoudila humanitární situaci v Sýrii

New York - Rada bezpečnosti OSN, včetně stálých členů s právem veta, tedy i Ruska a Číny, dnes odsoudila rychle se zhoršující humanitární situaci v Sýrii. Žádá, aby Damašek umožnil přístup do země humanitární zástupkyni OSN. Rusko a Čína se připojily ke zbytku rady, aby vyjádřily zklamání nad tím, že Sýrie neumožnila ředitelce humanitárních operací OSN Valerii Amosové vstup do země. Amosová měla zhodnotit humanitární situaci a setkat se s představiteli vlády. Rada zároveň syrské vedení naléhavě požádala o to, aby zjednalo nápravu a příjezd Amosové povolilo.

Patnáctičlenná rada se zároveň jednomyslně shodla na usnesení, ve němž vyjadřuje ostrý nesouhlas s rychle se prohlubující humanitární krizí v zemi, kde si 11 měsíců trvající protivládní protesty vyžádaly podle odhadů OSN 7 500 mrtvých.

OSN požaduje pro své pracovníky rychlý přístup do země. Červený kříž mezitím oznámil, že mu Damašek povolil společně se syrským Arabským červeným půlměsícem vstoupit do čtvrti Babá Amr. Skoro měsíc ostřelovanou čtvrť má ode dneška pod kontrolou syrská vláda. Opozice oblast vyklidila. Tvrdí, že z taktických důvodů, aby ochránila čtyři tisíce civilistů, kteří odmítali odejít. Situace ve zničené čtvrti je katastrofální: nefunguje zde elektřina, dochází jídlo i voda.

Pokusit se obrátit situaci k lepšímu chce i zvláštní zmocněnec OSN a Ligy arabských států Kofi Annan. Jeho cílem je dostat se do Damašku a přesvědčit prezidenta Asada, aby začal spolupracovat se světem při řešení syrské krize.

RB OSN odsoudila kritickou humanitární situaci v Sýrii (zdroj: ČT24)

Mrtvá americká reportérka byla zřejmě pohřbena v Homsu, zraněná Bouvierová je v Libanonu

Americká reportérka Marie Colvinová, která zahynula před týdnem při raketovém útoku v Homsu, byla v tomto městě také pravděpodobně nakonec pohřbena. Vyplývá to z videozáznamu, který pořídil syrský opoziční aktivista a který se dnes objevil na internetu.

Na snímku je zachycen neidentifikovaný muž, který se ale často objevuje na videích z homské čtvrti Bábá Amr, kde Colvinová přišla o život, a oznamuje, že je na tamějším hřbitově. Vysvětluje, že aktivisté se tělo rozhodli pohřbít, protože nemají přísun elektřiny na to, aby je mohli skladovat v mrazícím boxu, a protože se začalo rozkládat.

Colvinová pracovala pro britský list The Sunday Times. O život přišla 22. února společně s francouzským fotografem týdeníku Paris-Match Rémim Ochlikem. Videozáznam jak se naložilo s jeho ostatky.

Marie Colvinová
Zdroj: ČTK/AP/Joel Ryan

Zraněná francouzská novinářka Edith Bouvierová byla mezitím evakuována ze Sýrie do Libanonu. Televizní stanici France 24 to sdělila její rodina. Bouvierová utrpěla vážnou frakturu nohy minulou středu a od té doby čekala na to, až bude dopravena do bezpečí. V úterý se ze stejného města dostal její zraněný britský kolega Paul Conroy. Rozšířila se přitom fáma, kterou přiživil i francouzský prezident Nicolas Sarkozy, že Bouvierová byla také bezpečně evakuována. To se ale nepotvrdilo a prezident musel své oznámení odvolat.