Google vyfotil Francouze, jak močí. Muž chce odškodné.

Paříž – Francouz žaluje firmu Google kvůli fotce na službě Street View. Při fotografování ulic do map ho totiž zachytili, jak močí na dvorku před svým domem. I když Google muži rozmazal obličej, jak to na fotografiích u této služby dělá, přesto sousedé začali Francouze poznávat. Za to teď požaduje odškodné 10 tisíc eur a žádá, aby byl snímek odstraněn. Služba Street View ukazuje místa z úrovně chodce nebo vozidla. Je dostupná i v Česku.

Padesátiletý muž žije ve vesnici o 3 000 obyvatelích v departementu Maine-et-Loire. Sousedé ho při prohlížení map poznali a prý se mu začali vysmívat. Jenže Francouz to nenechá jen tak. „Každý má právo na určitou úroveň soukromí,“ hájí muže jeho právník Jean-Noel Bouillard. „V tomto případě je to spíš zábavné než vážné. Ale kdyby byl zachycen, jak líbá jinou ženu než svou vlastní, byl by problém stejného druhu,“ dodal. 

Právní zástupci Googlu se k žalobě oficiálně nevyjádřili. Podle místních novin ale žádají soud, aby žalobu zamítl jako neopodstatněnou. 

Google měl přitom kvůli Street View problémy i v Německu. Úřady kvůli ochraně soukromí chtěly, aby mohli lidé požádat, aby Google rozmazal jejich domy. Požádalo o to čtvrt milionu Němců.