Zemětřesení na Novém Zélandu znamená konec jedné z katedrál

Christchurch - Novozélandské město Christchurch přijde o katedrálu. Loňské zemětřesení ji poškodilo natolik, že se musí strhnout. Anglikánská církev odmítla památku z 19. století opravit. Bylo by to podle ní příliš drahé a nebezpečné.

Chlouba města Christchurch prohrála boj s přírodou. O jejím osudu rozhodlo zemětřesení a následně anglikánská církev. Opravy by znamenaly příliš velký risk a spoustu peněz. Čeká ji zbourání. „Nebudou použity žádné buldozery, žádné demoliční koule. Bude to provedeno s hlubokým respektem a láskou,“ prohlásila biskupka Victoria Matthewsová.

Z chrámu se zachovají dva až tři metry vysoké stěny, které vytvoří zahradu pro bohoslužby. Někteří s jejím bouráním nesouhlasí. Znamenala totiž oblíbené místo setkávání a turistický skvost. Patřila rovněž mezi doporučovaná místa v cestovním průvodci. Místní ikona - slavný čaroděj Nového Zélandu - vede kampaň za její záchranu. „Je to děsivé, podle mě to vůbec není nutné,“ konstatoval novozélandský čaroděj.

Katedrálu v Christchurch čeká bourání (zdroj: ČT24)

Církev přiznává, že jde o těžké rozhodnutí, které v každém zanechá hlubokou ránu. Přesto se snaží budit optimismus novými plány. „Postavíme novou katedrálu. Bude podobná té předchozí, ale asi ne úplně stejná,“ řekla Matthewsová.

Katedrála v Christchurch doplatila v minulosti na zemětřesení už čtyřikrát. Tomu loňskému o síle více než šesti stupňů už ale vzdorovat nedokázala a její příběh po 131 letech skončí.