Série tornád v USA usmrtila už 34 lidí

Washington - Nejméně 34 lidí usmrtila tornáda, která se v pátek přehnala jihem a středozápadem Spojených států a prakticky zničila městečko v Indianě. Tento týden je to již druhá ničivá série tornád a bouří v této oblasti. Podle amerických úřadů čtrnáct lidí zahynulo ve státě Indiana, dvanáct v Kentucky a dva v Ohiu. Desítky lidí byly zraněny. V Indianě městečko Henryville utrpělo „mimořádné škody“ a sousední Marysville bylo prakticky srovnáno se zemí. V obou komunitách žije po asi 2 000 obyvatelích.

Marysville je „zcela zpustošeno“, řekl agentuře AP zástupce šerifa okresu Clark Chuck Adams. Záběry z vrtulníků ukazují řadu zničených domů. Mnohé přišly o střechy a další jsou obklopeny troskami. „Věděli jsme, že to přichází, a sledovali jsme počasí. Ale tohle byl nejhorší možný scénář. Na něco takového se nemůžete připravit,“ dodal šerif okresu Clark Danny Rodden. 

V Henryville jsou ve městě hasiči a policisté, ale přesto je zde situace chaotická. Nefungují pevné telefonní linky ani mobily. Na zemi jsou stržené dráty elektrického vedení a převrácená auta. Ulicemi procházejí lidé s nákupními vozíky plnými vody a jídla a pomáhají každému, kdo potřebuje. Zničena byla i škola v Henryville. Podle Adamse se ale podařilo všechny děti evakuovat. Žádné tedy prý nebylo zraněno, utrpěly jen menší oděrky a modřiny. „Když se matka příroda rozzlobí, jsme na ni krátcí,“ uvedl v prohlášení guvernér Indiany Mitch Daniels, který během dneška navštíví postižené oblasti.

Následky tornáda
Zdroj: ČT24/ČTK

Bouře a tornáda postihly i další státy na jihu a středozápadě USA. V oblasti města Huntsville v Alabamě byli hospitalizováni přinejmenším čtyři lidé a na 40 domů bylo srovnáno se zemí. V Limestone nedaleko Huntsville bylo poškozeno vězení. Žádný z trestanců neutekl ani nebyl zraněn, uvedl mluvčí káznice. Podle něj byla poškozena střecha na dvou budovách a na několika místech oplocení.

V Indianě přišlo o život 14 lidí. V městečku Chelsea zahynuli čtyři lidé, včetně manželského páru a jejich čtyřletého pravnuka. Podle místních obyvatel se matka s chlapcem schovala do sklepa domu, ale vítr jí ho vyrval z rukou. Chlapec zahynul, stejně jako jeho sedmdesátiletí praprarodiče, kteří zůstali v přízemí. „Těla pak našli venku na poli,“ řekl majitel místního obchodu.

Šestnáct mrtvých hlásí Kentucky, kde členové Národní gardy a policisté stále pročesávají oblasti kolem Lexingtonu. Nejméně tři lidé zahynuli v Ohiu, kde tornáda zasáhla šest měst. 

V Salemu v Indianě nalezli záchranáři dvouletou holčičku na poli asi 16 kilometrů severně od jejího bydliště v New Pekinu, uvedla mluvčí místní nemocnice Melissa Richardsonová. Podle ní je holčička v kritickém stavu a úřady se snaží zjistit, jak se na pole dostala.

Ilustrační foto
Zdroj: AP/ČTK/Butch Dill

Silné bouřky a tornáda udeřily v pásu od jižního Ohia přes Kentucky, Tennessee po Alabamu a Georgii. Některé školy v těchto státech, stejně jako v Mississippi, poslaly v obavě před nebezpečným počasím žáky domů. Nejméně 20 domů poškodily vítr a kroupy v Chattanooga ve státě Tennessee. V Alabamě je bez elektřiny 57 tisíc domácností.

Ve středu již usmrtil živel 13 lidí ve státech Illinois a Missouri. Série bouří tento týden vyvolává obavy, že letošek přinese opět množství tornád. Loni si vyžádaly větrné smrště na 550 obětí, tedy nejvíc za posledních skoro sto let.