Začal soud ohledně havárie Costy Concordie, kapitán nedorazil

Grosseto - V Itálii dnes začalo předběžné soudní řízení k případu lednového ztroskotání výletní lodi Costa Concordia na jihu země, při kterém zahynulo 32 lidí. Úvodní líčení za účasti stovek předvolaných lidí má za cíl posoudit důkazy a odpovědnost obviněných před očekávaným procesem. Mimo jiné také zaznělo, že analýza hlasových záznamů z nahrávacího zařízení plavidla potrvá asi tři měsíce.

Líčení u soudu v městečku Grosseto severně od Říma se koná bez účasti veřejnosti. Začalo brzy dopoledne a potrvá celý den, protože k soudu byly předvolány stovky lidí - právníci, konzultanti, členové posádky a někteří cestující. Zhruba 3 hodiny trvala jen registrace jednotlivých stran.

Jen advokátů, kteří budou zastupovat poškozené strany, je kolem tisíce. Další pak zastupují obžalované. Aby se na jednom místě mohli všichni shromáždit, bylo pro ně v městečku zabráno místní divadlo. Prostor kolem budovy soudu a divadla uzavřela policie.

Kapitán se bojí o svůj život

Kapitán lodi Francesco Schettino, kterého prokuratura označila za hlavního viníka tragické nehody, se dnes k soudu v Toskánsku nedostavil. Podle svého advokáta se bojí o svou bezpečnost a raději zůstal v nařízeném domácím vězení. Vinu odmítá.

Před divadlem, ve kterém probíhá soud, se shromáždily davy lidí.
Zdroj: ČTK/AP/Luca Bruno

Kapitánův advokát Bruno Leporatti dnes před soudem řekl, že Schettino je člověk, který cítí velkou bolest nad tím, co se stalo. Soud v Grossetu ale prý zcela jistě potvrdí to, co kapitán říkal od začátku neštěstí. „Nové výsledky vyšetřování, nové vizuální důkazy ukáží kompletně odlišnou realitu, než je to, co se od začátku prohlašovalo,“ zdůraznil advokát. Právník prvního důstojníka Cira Ambrosio zase dnes uvedl, že kapitán neměl osudného večera, kdy italská výletní loď ztroskotala, brýle a musel svého prvního důstojníka několikrát žádat, aby za něj zkontroloval radar.

Řada cestujících je o vině kapitána přesvědčena. Obvinění kromě něj čelí také kapitánův zástupce a sedm zaměstnanců italské společnosti Costa Crociere. Ani ti ale dnes k soudu nedorazili.

Sergio Amarotto, přeživší cestující

„Je to jen dobře, že Schettino nepřijel. Říkal jen lež za lží, aby se zachránil.“

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

„Je to hlupák a svým způsobem zločinec,“ uvedla na adresu kapitána další cestující Francesca Bertagliaová. Schettino je mimo jiné stíhán za opuštění plavidla před evakuací cestujících. Vinu na kapitána hází i majitel lodi, Costa Crociere. „Jsme tu jako žalující strana, o tom nejsou žádné pochybnosti,“ zdůraznil právník společnosti Marco de Luca.

V okamžiku nárazu lodě na skalisko u toskánského ostrova Giglio 13. ledna bylo na palubě 4 229 lidí, z toho 3 200 turistů ze 60 zemí a tisícovka členů posádky. Havárii podle vyšetřovatelů zavinil riskantní manévr vedení posádky. Několik skupin cestujících z Itálie, Francie a Spojených států podalo žalobu na italskou společnost Costa Crociere.