Vyšetřovatelé si vzali na mušku byt německého exprezidenta Wulffa

Berlín – V pátek večer němečtí vyšetřovatelé čtyři hodiny prohlíželi byt bývalého německého prezidenta Christiana Wulffa, který je podezřelý z toho, že zneužil své postavení v dobách, kdy byl premiérem spolkové země Dolního Saska. Vyšetřovatelé se zajímali především o data z politikova mobilního telefonu a počítače, informovalo dnes státní zastupitelství v Hannoveru. Vyšetřovatelé počítají s tím, že řízení vůči Wulffovi potrvá několik měsíců. Případem se zabývá skupina asi 20 lidí.

Vyšetřovatelé si pořídili kopie ověřovaných dat. „Odvezli si také dokumenty a podklady, ale nebylo jich mnoho,“ řekl mluvčí prokuratury. Wulff k prohlídce ve svém domě v městečku Grossburgwedel nedaleko Hannoveru svolil a nebyl pro ni tedy potřebný soudní příkaz. Přinejmenším v příštích dnech se prý s dalšími prohlídkami nepočítá.   

Žalobci mimo jiné zjišťují, zda exprezidentův přítel, podnikatel David Groenewold, kdysi Wullfovi platil dvě dovolené na severomořském ostrově Sylt. Groenewoldovy kanceláře a byt vyšetřovatelé prohlédli už ve čtvrtek.

Ve stejné době, kdy totiž údajně podnikatel v roce 2006 zaplatil Wulffovi dovolenou, dolnosaská vláda nabídla Groenewoldově firmě finanční záruky. Ty podnikatel sice nevyužil, podle státního zastupitelství tím ale Wulff mohl zneužít svého postavení. O investora se prokurátoři začali zajímat kvůli podezření z toho, že se pokoušel zajistit si u Wulffa výhody.

Wulff, který byl německým prezidentem necelých 20 měsíců, kvůli skandálu odstoupil před dvěma týdny. Do úřadu ho předloni prosadila kancléřka Angela Merkelová. V nejvyšší státní funkci Wulffa pravděpodobně nahradí bojovník za lidská práva v bývalé NDR Joachim Gauck.