Policisté se obávají střetů chuligánů na fotbalovém ME

Varšava/Praha - Jako velmi rizikovou kvůli fotbalovému násilí označují policisti skupinu, ve které odehrají v červnu Češi své první tři zápasy na evropském šampionátu. Organizátoři fotbalového mistrovství Evropy se připravují na případné střety českých a ruských rowdies s polskými chuligány. Jeden zápas vyhodnotili jako vysoce rizikový, druhý jako rizikový středně. Podezření na případné rvačky a výtržnosti podporují i aktuálně zveřejňovaná videa na internetu.

Jedni z nejagresivnějších příznivců v Evropě, taková charakteristika se váže k ruským a polským fanouškům. S reprezentačními výběry těchto zemí se podle losu základních skupin šampionátu střetne národní tým České republiky.

„Jak UEFA, tak organizátoři EURA nás už požádali o zaslání tzv. černého seznamu potenciálně rizikových osob, které mohou z Česka na zápasy vycestovat,“ potvrzuje bezpečnostní manažer Fotbalové asociace České republiky a bývalý policejní specialista na fotbalové násilí Martin Synecký.

Podle něj je utkání s Polskem mezinárodní fotbalovou asociací vyhodnoceno jako rizikové hlavně proto, že existují vazby několika polských klubů na ty české a původní nenávist mezi jednotlivými městy a týmy v obou republikách se tak přenáší na mezinárodní úroveň.

„Jako příklad můžeme zmínit třeba silné uskupení, které je kolem slezského regionu. Nejvíce známou družbu mají fanoušci GKS Katovice s Baníkem Ostrava, kteří společně vyjíždí pravidelně a mají společné nepřátele. Na to navazují menší města, která zase mají vazby na další menší kluby, kde přátelství nebo nepřátelství vzniká podobně,“ popisuje bezpečnostní manažer fotbalové asociace.

Podle něj nehrozí nebezpečí přímo lidem na stadionech. Tvrdá jádra fanouškovských táborů se zpravidla na bitkách domlouvají dopředu na místech mimo tribuny. „Tahle uskupení se případně budou chtít zviditelnit mimo města a stadiony, pokud k nějakým střetům dojde, budou tedy domluvené. Pravděpodobně by pak vycházely právě z těch družeb, tedy vzájemných smírů a společných nepřátelství mezi polskými a českými kluby. Proto může spíš hrozit střet mezi frakcemi, kde nebude záležet na národnosti, ale spíš na tom, kdo s kým má družbu,“ doplňuje expert na rowdies Martin Synecký.

Právě on v minulosti působil jako tzv. spoter, tedy kriminalista, který v terénu dlouhodobě tipuje problémové fanoušky a při rizikových zápasech na ně upozorňuje policii státu, ve kterém se utkání hraje.

„Letos máme vyčleněno celkem dvanáct spoterů, kteří budou působit jak v Polsku, tak na Ukrajině. Měli by tam být styčnými důstojníky, domácím policistům pomohou tím, že identifikují mezi ostatními diváky problémové skupiny,“ potvrzuje Jan Melša z policejního prezidia a dodává, že většina z tuctu bezpečnostních specialistů už má za sebou několik předchozích mistrovství světa a Evropy ve fotbale.

„Jsou to spoteři, které využíváme už od roku 2004 od Portugalska na všech mistrovstvích s českou účastí, byli jak ve Švýcarsku, tak v Rakousku a Německu. Všichni mají k dispozici přehled o konkrétních fanoušcích, jsou to zkušení policisté, kteří si teď pouze aktualizují své databáze,“ doplňuje Melša.

Kromě opatření přímo na stadionech policie předpokládá, že fanoušci, vyrážející na EURO, projdou opakovanými kontrolami. „Lze zavést důkladné hraniční kontroly, pořádková policie se pak bude zase soustředit hlavně na dopravu vlaky. Zajímat nás budou hlavní železniční uzly a důležité přestupní stanice,“ podotýká Jan Melša.

Policie zároveň nevylučuje, že do Polska vyšle i specializované silové jednotky. „Pokud se na tom s polskými kolegy domluvíme, tak připadá v úvahu i účast našich policistů přímo na těch pořádkových opatřeních. V takovém případě bychom na utkání vyslali pořádkové jednotky, které mohou ve spolupráci s polskými kolegy zakročit,“ uzavírá mluvčí policejního prezidia.