Brazzaville hlásí dvě stovky mrtvých a stovky zraněných

Brazzaville – Hlavním městem Konžské republiky Brazzaville otřásla série explozí pocházející z muničního skladu. Při explozích zahynulo na 200 lidí a mnohem více bylo zraněno. Oznámil to podle agentury Reuters šéf protokolu prezidentského úřadu Betu Bangana. Konžské úřady již předtím uváděly, že k výbuchům došlo po požáru v jednom z muničních skladů na vojenské základně.

Dnes v dopoledních hodinách se ozvala série výbuchů, které otřásaly domy a vyvolaly paniku mezi lidmi, jimž to připomnělo doby občanské války před desítkou let. Ministr obrany Charles Zacharie Boawo v místní televizi vyzval obyvatele v Brazzaville i v sousední Kinshase ke klidu. Ujistil, že výbuchy, které slyšeli, neznamenají válku ani státní převrat. „Je to incident vyvolaný požárem v muničním skladu, který se odborníci snaží zvládnout,“ řekl podle agentury AP.    

Podle svědků byla exploze vidět v severní části města a někteří její obyvatelé začali utíkat do jižní části. Telefonní síť byla velmi brzo přetížena. Nad místem výbuchu stoupají k nebi oblaka kouře. Okolí exploze uzavřely bezpečnostní síly a nad místem přelétá vrtulník. Otřesy byly rovněž citelné v hlavním městě sousední Konžské demokratické republiky Kinshase, kterou od Brazzaville odděluje řeka Kongo. Způsobily tam i materiální škody.